Manjši, 1,45-odstotni delež je od Agrokorja kupila varaždinska družba Derma, ki jo lastniško obvladujeta Mladen Topolnjak in Josip Polančec, vrednost posla pa se ocenjuje na okoli 1,5 milijona evrov. Preostali 2,1-odstotni delež je v dveh paketih kupila kar Perutnina Ptuj, ki je z nakupoma sklad lastnih delnic povečala na 3,3 odstotka. Koliko je Perutnina Ptuj odštela za Agrokorjev delež, ni znano, saj Perutnina Ptuj ne kotira na borzi, čeprav ima 10.000 malih delničarjev.

Če je Perutnina Ptuj za delnico odštela 18 evrov, kolikor je v prevzemni ponudbi zanjo ponujal konzorcij lastnikov na čelu z družbo Holding PMP (v lasti menedžerjev Perutnine Ptuj), je za celoten paket delnic odštela okoli 2,2 milijona evrov.

V zadnjih mesecih je sicer Perutnina Ptuj od malih delničarjev občasno kupovala njihove delnice, prav sklad lastnih delnic pa je menedžerjem leta 2008 olajšal prevzem družbe. V Perutninin sklad lastnih delnic bi po nekaterih tolmačenjih lahko prišteli tudi 24,3-odstotni delež Perutnine Ptuj, ki je v lasti Merkurja. Kot smo razkrili v Dnevniku, ima namreč Perutnina Ptuj predkupno pravico na Merkurjev delež v Perutnini Ptuj, Merkur pa predkupno pravico na delež Perutnine Ptuj v Merkurju. Z medsebojno lastniško povezavo obeh družb sta Glaser in predsednik uprave Merkurja Bine Kordež dejansko poskrbela, da bo menedžerski prevzem Merkurja delno financirala Perutnina Ptuj, delni menedžerski prevzem Perutnine pa Merkur.

matjaz.polanic@dnevnik.si