Izvršni direktor Spykerja Victor Muller je tako danes v pogovoru za švedski časnik Svenska Dagbladet po poročanju francoske tiskovne agencije AFP poudaril, da odgovor od GM v družbi pričakujejo še ta teden in da so glede tega zelo optimistični.

Predstavniki GM, ki že od začetka leta prodaja švedsko podružnico Saab, in proizvajalca butičnih športnih avtomobilov Spyker so pogajanja o odkupu Saaba prekinili 18. decembra in GM je oznanil, da bo Saab likvidiral. Spyker je nato 20. decembra podal novo ponudbo.

V Spykerju podrobnosti ponudbe niso želeli razkriti, so pa dejali, da bi Saab dobil "vso finančno podporo, ki bi omogočila konkurenčnost svetovno znane znamke". Poznavalci so ugotavljali, da želi mali, a ekskluzivni Spyker poleg tehnologije in razširitve palete modelov z nakupom Saaba med drugim dobiti dostop do Saabove trgovske mreže, razširjene po vsem svetu.

Kljub temu da Spyker proizvaja butične in izjemno drage avtomobile, pa gre za malo podjetje, ki samo ni sposobno financirati nakupa družbe, kot je Saab. Prav v soinvestitorjih pa je po pisanju AFP ležal glavni kamen spotike.

GM je tako začel Spykerjevo ponudbo vnovič preučevati, potem ko sta se iz ponudbe za nakup švedskega proizvajalca umaknila ruska investitorja Vladimir in Aleksander Antonov, ki z 29,3-odstotnim deležem predstavljata tudi glavna lastnika Spykerja. V GM so se namreč bali uhajanja Saabovega tehnološkega znanja v Rusijo.

Iz ponudbe za Saab se je sicer po pisanju Svenska Dagbladet umaknil tudi drugi največji lastnik nizozemske družbe, državni naložbeni sklad Mubadala Development iz Abu Dabija.

Njun delež v ponudbi naj bi nadomestil zaenkrat še neznan nizozemski milijarder.

Član uprave Saaba Paul Aakerlund pa je v pogovoru za ameriško tiskovno agencijo Bloomberg danes zatrdil, da so v GM bolj prožni tudi glede roka, do katerega mora pasti končna odločitev glede Saaba. Doslej je veljalo, da je končni rok za zapečatenje usode švedske družbe 31. december, v Detroitu pa naj bi bili sedaj v primeru, da bo ponudba Spykerja zanje zanimiva, počakati dlje časa.

Vodstvo GM zaenkrat še ne daje novih informacij in pisanja medijev ne komentira.

Poleg Spykerja naj bi se po pisanju Bloomberga za Saab zanimala še malo znana ameriška investicijska družba Merbanco v navezi s švedskimi vlagatelji.

GM je skušal Saab uvodoma sicer prodati mednarodnemu konzorciju pod vodstvom švedskega podjetja za športne avtomobile Koenigsegg Group, vendar pa so pogajanja novembra zaradi težav pri financiranju ponudbe propadla.