Zdaj skuša vodstvo SŽ na čelu z Goranom Brankovičem uradnike na republiškem zavodu za zaposlovanje prepričati, da tokrat gre za takšen izjemen primer. Kot so nam pojasnili na zavodu, prošnjo SŽ za podaljšanje začasnega čakanja za omenjene zaposlene nad šest mesecev še obravnavajo, zato pojasnil, ali bodo SŽ priznali izjemne okoliščine in ugodili njihovi prošnji, nismo dobili. SŽ morajo sicer soglasje v skladu z zakonom o delnem povračilu nadomestila plače pridobiti pred iztekom sedaj veljavne pogodbe.

Zakon sicer določa, da lahko delodajalec pravico do delnega povračila nadomestil plač uveljavlja enkrat za obdobje najmanj treh mesecev z možnostjo podaljševanja za tri mesece, vendar do največ 12 mesecev. Pri tem lahko za posameznega delavca uveljavi delno povračilo izplačanih nadomestil plač za največ šest mesecev. Izjemoma pa lahko delodajalec za posameznega delavca uveljavi delno povračilo izplačanih nadomestil plač za dodatnih največ šest mesecev, če se spremenijo okoliščine pri delodajalcu glede na program.

Po trditvah naših virov naj bi na seznam za začasno čakanje uvrstili precej delavcev iz režije, tudi strokovnjakov, ne pa izvršilnih delavcev, čeprav je zaradi okoli 30-odstotnega padca prihodkov iz tovora, sorazmernega upada vlakovnih kilometrov in tudi precejšnjega upada voženj vlakov, prav v izvršilnih službah precej "viškov". Ob tem naši viri opozarjajo še, da se je v SŽ v letu 2007 na novo zaposlilo 55 strojevodij, v letu 2008 pa še 132, pa čeprav se je že leta 2008 število voženj vlakov začelo manjšati.

barbara.hren@dnevnik.si