V prid velikega dvoboja med 28-letnim hladnokrvnim Švicarjem in 19-letnim avstrijskim čudežnim dečkom govori tudi statistika. Na letošnjih šestih tekmah za svetovni pokal sta pobrala kar pet zmag (3 Ammann, 2 Schlierenzauer), le eno jima je speljal Norvežan Bjoern Einar Romoeren. Ammann, olimpijski in svetovni prvak, nosi rumeno majico za vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala (424 točk), drugi je Schlierenzauer (382). Ammann bo na turneji nastopil trinajstič, želi pa postati prvi Švicar z zmago v skupnem seštevku najbolj prestižnega športnega dogodka ob prelomu leta. "Nočem govoriti o velikih ciljih, kot so skupna zmaga v svetovnem pokalu, olimpijske igre ali novoletna turneja, ampak želim le dobro skakati," pravi Simon Ammann, ki je lansko turnejo začel z zmago v Oberstdorfu, na naslednjih treh postajah v Garmisch-Partenkirchnu, Innsbrucku in Bischofshofnu pa je slavil Loitzl. Ammanna čaka težka bitka z izjemno močno avstrijsko reprezentanco, saj so v skupnem seštevku svetovnega pokala med prvimi šestimi kar štirje Avstrijci (Schlierenzauer, Kofler, Morgenstern, Loitzl).

"Gledalce in medije najbolj zanima moj dvoboj z Ammannom, a Simi ne bo edini tekmec, ker je konkurenca izjemno huda, svetovni vrh pa izjemno širok. Vrhunsko formo bom skušal čim bolje vnovčiti," pravi Gregor Schlierenzauer, ki je že pri 19 letih postal avstrijski rekorder po številu zmag na tekmah za svetovni pokal. V Engelbergu je število zmag povečal na 26 in odvzel primat Andreasu Felderju. Na turneji bo nastopil že četrtič, na dosedanjih 12 tekmah jih je polovico (šest) končal na odru za zmagovalce, od tega trikrat na najvišji stopnički, a nikoli na njegovi najljubši skakalnici v Innsbrucku, saj je doma le streljaj od slovite olimpijske naprave Berg Isel.

Če sklepamo po razvrstitvi v svetovnem pokalu, bo norveški adut Bjoern Einar Romoeren (svetovni rekorder v letenju na smučeh z 239 metri), tretji v skupnem seštevku in edini, ki je v letošnji sezoni na tekmi v Kuusamu speljal zmago Ammannu in Schlierenzauerju. Nemci bodo zlasti na prvih dveh tekmah doma pod velikim pritiskom pričakovanj navijačev, saj je njihova zmaga v skupnem seštevku stara že osem let. Poljaki stavijo na izkušnje Adama Malysza, ki ima ob sebi zasebno trenersko moštvo. Dodatno draž prireditvi daje vrnitev Finca Janneja Ahonena, ki se je vrnil na skakalnice po letu dni upokojenskega življenja. Zvezdnik iz Lahtija je tudi rekorder po številu skupnih zmag na novoletni turneji, saj je nagrado za najboljšega v skupnem seštevku prejel kar petkrat (1999, 2003, 2005, 2006, 2008).