Združeni arabski emirati naj bi tako kljub izjemnemu naftnemu bogastvu - to se nahaja predvsem v emiratu Abu Dabi - postali prva zalivska država, ki bo proizvajala jedrsko energijo. V državi to utemeljujejo z vse večjimi potrebami po energiji, ki jih nafta in plin ne moreta več zadovoljiti, poročajo tuje tiskovne agencije.

Omenjeno korporacijo za jedrsko energijo so oblasti emiratov ustanovile šele minuli teden, njena naloga pa je izpeljati strategijo države za civilno izrabo jedrske energije. Korporacija je objavila javni razpis, na njem pa je konzorcij pod vodstvom KEPCO premagal dva močna tekmeca, in sicer ameriškega velikana General Electrics v navezi z japonskim Hitachijem in vodilno francosko podjetje na področju jedrske tehnologije Areva.

Konzorcij poleg KEPCO sestavljajo še južnokorejski konglomerati Samsung, Hyundai in Doosan Heavy Industries, v njem pa sodelujeta tudi japonska Toshiba in ameriški proizvajalec jedrske tehnologije Westinghouse, po katerega zasnovah deluje tudi Nuklearna elektrarna Krško.

Konzorcij bo zadolžen za zasnovo in izgradnjo štirih jedrskih reaktorjev v državi z močjo 1400 megavatov, kasneje pa naj bi sodeloval tudi pri upravljanju z jedrskimi objekti. Sama izgradnja reaktorjev naj bi stala 20 milijard dolarjev, nadaljnjih 20 milijard prihodkov pa si v konzorciju obetajo tudi od sodelovanja pri upravljanju z reaktorji. Pogodbo o operativnem upravljanju z reaktorji morata strani še doreči.

Pogodbo sta obe javni podjetji danes podpisali v prisotnosti predsednika Združenih arabskih emiratov šejka Kalife al Najhana in južnokorejskega predsednika Lee Myung Baka, ki se mudi na obisku v državi.

Prvi reaktor naj bi se na omrežje priključil leta 2017, ostali trije pa naj bi mu sledili do leta 2020. Vsi štirje reaktorji naj bi stali blizu mesta Sila na skrajnem zahodu države ob meji s Savdsko Arabijo.

Združeni arabski emirati so sicer že maja z ZDA podpisali sporazum o nakupu obogatenega urana na mednarodnem trgu, s čimer je bil odstranjen sum o zlorabi jedrskega materiala za izgradnjo jedrske bombe, ki še vedno visi nad iranskim jedrskim programom.