Štiri postaje novoletne turneje Oberstdorf, Garmisch-Partenkirchen, Innsbruck in Bischofshofen bodo konec decembra in v prvih dneh januarja prizorišča izjemnih obračunov. V ospredju pa bo letos nedvomno dvoboj med Simonom Ammannom in Avstrijci. Podobno je bilo tudi lani, ko je bil švicarski zvezdnik edini pravi izzivalec rdeče-belo-rdečih.

Švica še nikoli doslej ni slavila skupne zmage na prestižnem tekmovanju svojih alpskih sosed. Ammann je bil lani blizu, bil je drugi, premoč je moral priznati le Wolfgangu Loitzlu. Slednji je po Ammannovem uspehu v Oberstdorfu zmagal na naslednjih treh tekmah. Leto dni kasneje je njegov prvi izzivalec Gregor Schlierenzauer. Švicarski in avstrijski čudežni deček sta na zadnji postaji pred turnejo, na domačem terenu Ammanna v Engelbergu, uprizorila pravo simultanko. Na treh tekmah je dvakrat slavil Švicar, enkrat pa "Schlieri", njuno skupno razmerje zmag v tej sezoni je 3-2, vse skupaj pa se pozna tudi v skupnem seštevku svetovnega pokala. Ammann je prvi s 424 točkami, Schlierenzauer jih ima 382. A za dodatno spodbudo je Schlierenzauer mimogrede podrl še precej star rekord: pri rosnih 19 letih je s 26 zmagami v svetovnem pokalu v Engelbergu postal najboljši avstrijski skakalec vseh časov in primat odvzel Andreasu Felderju. V zbirki zmag s turneje pa mu kot nalašč manjka le tista na njegovi domači napravi na Bergislu nad Innsbruckom.

Dodaten mik bo letos pomenila tudi vrnitev Janneja Ahonena. Eden velikih junakov tega športa se po letu upokojenskega življenja vrača na sceno, vendar pa tokrat nima realnih možnosti za nov uspeh; zvezdnik iz Lahtija je sicer rekorder po številu skupnih zmag, saj je nagrado za najboljšega v seštevku štirih tekem prejel kar petkrat, v sezonah 1998/99, 2002/03, 2004/05, 2005/06 in 2007/08. Pri vrhu je mogoče pričakovati še druge Avstrijce, Thomasa Morgensterna, Loitzla in Andreasa Koflerja ali pa Norvežana Bjoerna Einarja Romoerena, z zmago v Kuusamu edinega, ki je doslej prekinil prevlado "Simija" in "Schlierija". Nemci, njihova zadnja skupna zmaga na turneji je stara osem let, potihoma računajo na veterana Martina Schmitta, ki bo na turneji nastopil že 13., njihovo najmočnejše orožje v tej sezoni pa je mladi Pascal Bodmer.

V slovenskem taboru na skupno zmago - edino slovensko ima Primož Peterka iz sezone 1996/1997 - letos ne morejo računati, računajo pa na uvrstitve med deset ali 15 na posamičnih tekmah. V Nemčiji in Avstriji bo nastopila četverica Slovencev. Trije, Robi Kranjec, Jernej Damjan in Peter Prevc, so imeli nastop zagotovljen, bodisi zaradi dobrih nastopov na tekmah svetovnega in celinskega pokala (Damjan), za četrtega potnika pa je glavni trener Matjaž Zupan pred dnevi določil Mitjo Mežnarja.

"V zadnjih dneh smo načrtovali, da bomo skakali doma ali pa nekje blizu, a so nam ti treningi padli v vodo. Vseeno pa so ti tekmovalci dovolj skakali in bili veliko na skakalnici, tako da nam je ta teden brez skokov kar pisan na kožo, glede na to, da smo že dolgo v tekmovalnem ritmu. Pričakovanja so zanesljivo visoka, tudi mi si želimo priti med deseterico, čeprav bomo zadovoljni tudi z vsakim rezultatom med 15. Gremo pozitivno in borbeno," je pred odhodom v Nemčijo, slovenska ekipa bo tja dopotovala danes, dejal Zupan.

Slovenija bo v Oberstdorfu nastope začela z mešano ekipo glede na izkušenost; ima dva prekaljena tekmovalca Kranjca in Damjana, mlajšega Mežnarja, ki je sicer nastopil že lani, ter novinca Prevca, ki je v tej sezoni pri 17 letih sploh prvič izkusil tekme na najvišji ravni in že tudi osvajal točke. "Jernej in Robi sta izkušena tekmovalca, Mitja Mežnar in Peter Prevc pa sodita med tekmovalce, ki se uveljavljajo v tem športu. Za oba je uspeh, če prideta v točke, tega sta sposobna, kar sta pokazala na zadnjih tekmah. Je pa vsaka izkušnja, sploh če je pozitivna, zelo dobra za nadaljevanje kariere in mislim, da Peter tukaj nastopa zelo suvereno," meni Zupan.

O spremembah v ekipi med turnejo za zdaj ne razmišlja: "Bomo prilagodljivi. Če bomo videli, da kateremu od teh štirih ne gre, da se 'matra', ga bomo zamenjali. V teh dneh je v Engelbergu celinski pokal, tam bomo videli, kdo je v dobri formi. Lahko da bomo za avstrijski del turneje koga zamenjali, ni pa nujno in niti ne načrtovano."

Tako kot vselej je tudi v sezoni 2009/10 program turneje trdno zasidran. Tekme bodo 29. decembra v Oberstdorfu, 1. januarja v Garmisch-Partenkirchnu, 3. januarja v Innsbrucku in 6. januarja v Bischofshofnu. Tekmovanje pa se bo začelo že 28. decembra s kvalifikacijami na veliki napravi v Oberstdorfu.