Italijanski časnik L'Espresso piše o preiskavi italijanskih finančnih regulatorjev, ki so svoja poročila predali tožilstvu v Milanu, domnevno pa naj bi bilo utajeno za 20 milijard evrov davkov in carine za dobavo plina iz ene v drugo državo.

Milansko tožilstvo bo moralo presoditi, ali gre za kaznivo dejanje utaje davkov, časnik pa temu že pritrjuje in še, da gre za pravni škandal v trgovanju s plinom.

Preiskava se je začela leta 2006, ko je šef inšpekcije Claudio Capozza obvestil davčni urad, da nekaj ni v redu z računi podjetja Snam Rete Gas, kot tudi hrvaške Ine. Nadzorovali so plinovod Transmed, ki Siciliji dostavlja plin iz Alžirije preko Tunizije. Med leti 2003 in 2007 naj bi v Italijo prispelo pet milijard kubičnih metrov neprijavljenega plina, utajeno je bilo za 887 milijonov evrov.

Preiskovali so tudi ostale plinovode in tako prišli tudi do Slovenije in Hrvaške, ki naj bi prikazovali manj plina, kot ga je v državi v resnici prispelo. Italijanska podjetja so Italiji utajila okoli milijardo kubičnih metrov plina, za kar so morala plačati 182 milijonov evrov davkov. Domnevno naj bi ta milijarda kubičnih metrov plina namesto v Italijo prispela slovenskemu Geoplinu.

Tožilstvo pa mora vse dokaze davkarije še preučiti, saj obstajajo meddržavni dogovori o skupni eksploataciji plina v Jadranu in morda italijanska podjetja niso primorana državi plačati carino.