Pogajalci tako tudi v nadaljevanju minuli petek začetih pogovorov niso dosegli končne rešitve. Prvotni predlog ministrstva za delo je predvidel, da bi s 1. januarjem 2010 minimalno plačo zvišali na 510 evrov, potem pa v naslednjih dveh letih postopoma dosegli raven minimalnih življenjskih stroškov, ki je trenutno pri 562 evrih.

"Na obeh straneh so trda stališča," je še pred koncem sestanka dejal minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik, ki je pogajanja zaradi drugih obveznosti predčasno zapustil.

"Pripravljeni smo slediti predlogom z obeh strani in modificirati naš predlog, če bodo sindikati oz. delodajalci pripravljeni potrditi predlog nasprotne strani," je dodal Svetlik, ki konkretno o spremembi predloga ni želel govoriti. "Vemo le, da lahko država razbremeni plače oz. strošek delodajalcev samo v omejenem obsegu, ne more pa ga v obsegu, kot so nekateri predlagali, skozi splošno olajšavo pri dohodnini," je dejal minister.

Državna sekretarka na finančnem ministrstvu Helena Kamnar je potrdila, da se samo s spremembami pri dohodnini ne da doseči zahtevane višine minimalne plače. Partnerjem so sicer danes predstavili izračune različnih variant dviga minimalne plače.

Po besedah predsednika sindikata Pergam Dušana Rebolja bi dohodninske spremembe omogočile dvig minimalne plače le na 500 evrov neto. "Naš predlog je še vedno, da je treba priti s splošno olajšavo. Ampak ta lahko prinese le višino 500 evrov neto, razliko bi morali kriti delodajalci," je dejal.

"Na delodajalski strani smo zadovoljni, da smo ohranili dialog. Ko bomo dali na mizo ves paket, o katerem govorita tako sindikalna kot delodajalska stran, se bomo lahko dogovorili o minimalni plači," je dejal generalni sekretar Združenja delodajalcev Slovenije Jože Smole.

Strani so se dogovorile, da definicija minimalne plače ostane nespremenjena - torej bo poleg osnovne plače še naprej vsebovala dodatke. "Sprememba definicije bi pomenila, da bi bila minimalna plača netransparentna in bi izgubila svojo vlogo," je prepričan Smole.

"Za sindikate je pomembno, da delavci zaznajo dvig vsaj za 100 evrov neto, na 562 evrov, kolikor so minimalni življenjski stroški. Pod temi številkami se ne želimo pogovarjati," je dejal predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič.

Pogajalci se bodo ponovno sestali 8. januarja 2010, ko bodo na mizi novi predlogi zakona o minimalni plači.