Letos je Stanovnik reli končal na 13. mestu skupne razvrstitve. V prvih januarskih dneh bodo dirkači drugič vozili po Južni Ameriki, kamor se je po letu premora tekmovanje predvsem zaradi varnosti preselilo prav v tem letu.

"Nam je vseeno, kje vozimo. Smo športniki, profesionalci in imamo športne ambicije. Afrika daje določen čar, seveda pa so lahko ta čas tudi teroristi in kalašnikovke," je o menjavi prizorišča menil Stanovnik in se pošalil: "Zaradi mene je lahko dirka tudi okrog Ljubljane, če bo Jankovič zbral dovolj denarja ..."

Precej bolj resno je Stanovnik sprejel omejitve za nekaj najboljših tekmovalcev. Vodstvo dirke je, predvsem zaradi premoči tovarniških voznikov KTM v zadnjih letih, letos sprejelo pravilo, po katerem mora 30 najboljših dirkačev - med njimi je tudi Stanovnik - bodisi zamenjati motocikle za takšne s 450-kubičnimi motorji ali pa svoje 600 in več kubične opremiti z omejevalnikom, t.i. restriktorjem, ki zmanjša moč agregata.

"Odločil sem se za restriktor, ki omeji dotok zraka v uplinjač. Tako bomo zdaj imeli ne le težje motorje, ampak bodo tudi zadušeni," je na novinarski konferenci v Ljubljani o spremembah dejal Stanovnik in poudaril, da bo tekmovanje zaradi tega tudi nekoliko nepredvidljivo, saj bodo s takimi omejitvami motorji morali na visoko nadmorsko višino, v povprečju 3000 metrov, posamezni vzponi pa bodo segli tudi do 4500 metrov.

O tem, kako resno je Stanovnik vzel projekt Dakar 2010, priča podatek o pnevmatikah. Po letošnjih težavah z njimi si je priskrbel 15 kompletov povsem novih, tovarniško svežih - in zanje odštel 12.000 evrov.

Slovenski udeleženec najtežjega vztrajnostnega relija na svetu se poti v Argentino in Čile veseli tudi zaradi srečanja z rojaki. "Slovenci v Argentini mi zelo pomagajo. Lepo je videti slovenske zastave na startu, vem, da bodo mnogi prišli tudi iz tisoč kilometrov oddaljenega Barilocheja," je povedal Stanovnik, ki bo na pot v Južno Ameriko odšel v soboto.

O tekmovalnih ciljih pa je bil Stanovnik kar odločen: "Uvrstitev med deseterico mogoče ni več skrita želja, ampak kar želja. Letos je situacija malo čudna in tudi tukaj vidim svojo priložnost, da v tej smeri najdem svojo 'šanso' in smuknem v deseterico."

Reli Dakar 2010 se bo začel 1. januarja v Buenos Airesu, kjer bo po tudi cilj relija 17. januarja.