Tekmovalka, ki slovi po najbolj nešportnih potezah v vsej karavani, je tik pred drugim letečim ciljem na 10 kilometrov v slogu hokejistov, ki z naletom svojega telesa zbijejo tekmeca ob ogrado, skočila iz svoje smučine pred Majdičevo in slovensko šampionko položila v sneg. Čeprav je bila Saarinenova po četrtem mestu z odločitvijo žirije za nepravilno oviranje tekmice kaznovana z diskvalifikacijo, je to slaba uteha za Majdičevo, ki je bila v takšni dnevni formi, da si je nasmihala celo zmaga, saj se je dobesedno poigravala s tekmicami, ko je navijala ritem, se umaknila v sredino vodilne skupine in jih znova prehitevala.

Včerajšnji dan je bil prava zimska pravljica v primerjavi s krutimi sibirskimi razmerami, ki so v soboto vladale na Rogli. Med tekmo v šprintu so najbolj trpeli pomembneži na tribuni VIP, kjer je bil med najbolj glasnimi navijači kar predsednik države Danilo Turk, ki se je resnično razveselil tretjega mesta Petre Majdič, sicer osebne učiteljice osnov smučarskega teka, katera mu je po tekmi podarila štartno številko s podpisom. Najbolj čemerno je deloval predsednik Smučarske zveze Slovenije Stane Valant, ki ni mogel skriti, da je premražen do kosti, medtem ko so je več kot 1000 gledalcev rajalo ob novem uspehu Majdičeve, ki se je v 184. nastopu na tekmah za svetovni pokal še 82. v karieri uvrstila med najboljšo deseterico, 33-krat je bila na zmagovalnih stopničkah, od tega je 17-krat zmagala.

Med ženskami sta bili prvi dve stopnički zmagovalnega odra na Rogli oba dneva rezervirani za Norvežanko Marit Bjoergen (zmaga v šprintu, druga na 15 km) in Poljakinja Justyno Kowalczyk (druga v šprintu, zmaga na 15 km). "Ker sem v soboto izgubila šprint z Bjoergnovo, sem bila tokrat odločena, da tekmo odločim sebi v prid že sredi zadnjega kroga," je bila jedrnata Justyna Kowalczyk, ki pravi, da bo med prazniki počivala in jedla, smuči pa pogledala bolj redko. Medtem ko je marsikatera tekmovalka na Rogli zaostala za pričakovanji zaradi težav z astmo, je skrivnost letošnjih uspehov črnolase Norvežanke Bjoergnove tudi v tem, da je po izredno zahtevnih testiranjih in strogi proceduri dobila posebno dovoljenje za uporabo novega zdravila proti astmi, ki je sicer na seznamu prepovedanih poživil Svetovne protidopinške agencije (WADA). Bjoergnova že nekaj let jemlje zdravila proti astmi, z najnovejšim ima bolj odprte dihalne poti, s tem pa več kisika v mišicah, ko ga najbolj potrebuje.

"Sanjski razplet, saj sem v šprintu zmagala po štirih letih. Na težki progi je bila odločilna moč rok in moje so bile očitno močne. S tem, da sem oblekla rumeno majico, ki jo je doslej nosila Majdičeva, sem si dala najlepše božično darilo," je povedala Marit Bjoergen.

Norveško prevlado na Rogli je z zmagama med moškimi v šprintu in 30 kilometrov dopolnil njen rojak 23-letni Petter Northug, tekaški šampion nove dobe in eden najpopularnejših norveških športnikov, ki lahko zasenči celo karizmo Bjoerna Daehlija. "Zmag, zlasti v klasični tehniki v šprintu, nisem pričakoval, a ko sem se zjutraj zbudil, sem se dobro počutil in imel dober občutek. Za menoj je super konec tedna, vzdušje ob progi je bilo zaradi številnih gledalcev imenitno, čeprav nas je v soboto pošteno zeblo," je povedal Petter Northug (v Sloveniji je kar trikrat postal svetovni prvak na prvenstvu do 23 let v Medvodah), obenem pa poskrbel za škandal v domovini, ker je na Rogli nastopil v podkapi z napisom osebnega sponzorja, kar je v nasprotju s pravili.