"Če bo blok 5 obratoval pretežno le v zimskem času in če bomo v TEŠ letno proizvedli od 3500 do 4000 gigavatnih ur električne energije, letnih kvot dušikovih oksidov ne bomo presegali," je poudaril Rotnik. To posledično pomeni, da bi TEŠ prihranil stroške predelave bloka, ki jih je Rotnik pred meseci ocenil na "vsaj sto milijonov evrov".

Kot je znano, bodo leta 2016 začeli veljati novi, strožji standardi, ki bodo velikim kurilnim napravam vhodne toplotne moči dovoljevali emisije v višini največ 200 miligramov dušikovih oksidov na kubični meter goriva. Obstoječi blok 5 to mejo s 550 miligrami na kubični meter presega skoraj trikrat. Še najmanj 40 milijonov evrov bi TEŠ stala tudi morebitna vgradnja naprave za razžvepljevanje petega bloka, ki ob sedanji proizvodnji dvakrat presega tudi dovoljene emisije dušikovega dioksida.

Gre za stroške, ki jih TEŠ in Holding slovenske elektrarne (HSE) nista uvrstila v investicijski načrt za gradnjo 1,1 milijarde evrov vrednega bloka 6. Čeprav je Rotnik včeraj dejal, da predelave ne bo, če bodo v Šoštanju proizvedli največ 4000 gigavatnih ur električne energije, pa je v omenjenem načrtu predvideno, da bosta oba bloka leta 2016 skupaj proizvedla 4500 gigavatnih ur električne energije. Kot ena od možnosti se je v Šoštanju omenjala tudi opustitev proizvodnje iz bloka 5 po začetku delovanja šestega bloka v letu 2015.

Rotnik je sicer včeraj poudaril, da "je naložba v blok 6 strateškega pomena za Slovenijo z več vidikov". "Z najnovejšo premogovno tehnologijo se bodo nadomestili najstarejši, ekološko nesprejemljivi štirje bloki. Šesti blok bo pri enaki količini proizvedene električne energije v okolje emitiral 35 odstotkov manj ogljikovega dioksida kot trenutni bloki oziroma približno milijon ton manj letno," je pojasnil Rotnik. Na vprašanje, zakaj so v Šoštanju prvotno načrtovano zmogljivost bloka (520 megavatov) povečali na 600 megavatov, pa je odgovoril, da "je to minimalna moč, ki jo dopušča tehnologija in s katero je mogoče doseči zahtevani izkoristek".

Generalni direktor HSE Borut Meh pa je dejal, da "je dilema, ali bolj potrebujemo šesti blok TEŠ ali drugo nuklearko, umetna". "Pričakujem, da bomo v prihodnosti kmalu potrebovali pasivno energijo, zato je treba zgraditi oba projekta," je ocenil Meh. Prvi mož HSE "upa, da bo vlada ravnala modro tudi pri nadaljnjih korakih investicije, pri kateri bodo iskali optimalne vire financiranja". "Ta investicija se ne more obravnavati kot dnevnopolitična tema," je še dodal Meh.

primoz.cirman@dnevnik.si