To je včeraj za Dnevnik potrdil novi prvi mož pivovarne Dušan Zorko. "Pravno mnenje, ki smo ga naročili, je podkrepilo naš argument, da bi se morale slabitve izvršiti tam, kjer so nastale, torej po posameznih hčerinskih družbah. To posledično pomeni, da nobena izmed njih ni insolventna, zato lahko vse normalno poslujejo naprej. Naš predlog je podprl tudi nadzorni svet, ki se je sestal v torek," je dejal Zorko.

Omenjeno pravno mnenje sta izdelala Marijan Kocbek in Saša Prelič z mariborskega inštituta za gospodarsko pravo. Kot smo že poročali, bi morala matična družba Pivovarna Laško v primeru, če bi nase prevzela vseh 190 milijonov evrov popravkov in odpisov, pri katerih levji delež odpade na financiranje Infonda Holdinga in Centra Naložb, razglasiti insolventnost, če ob tem ne bi prevrednotila tudi vrednosti naložb.

Na vprašanje, ali Pivovarna Laško ali katera od njenih odvisnih družb v tem trenutku potrebuje dokapitalizacijo, je Zorko odgovoril: "Ne. Skupino bomo najprej finančno sanirali z izboljšanjem poslovanja in odprodajo nekaterih naložb. Pri tem nas podpirajo tudi banke." Po poslovnem načrtu, ki ga je v torek potrdil nadzorni svet pivovarne (vodi ga Tone Turnšek), bo skupina v prihodnjem letu prodala za skoraj 4,6 milijona hektolitrov pijač, kar je slabega pol odstotka več kot letos. "Na segmentu pijač in tiskanih medijev načrtujemo 329 milijonov evrov prihodkov iz prodaje, kar je za 4,3 odstotka več, kot ocenjujemo prihodke v letošnjem letu. Načrtovani izid iz poslovanja v višini 41,8 milijona evrov pa bo za 21 odstotkov večji od ocene za letošnje leto brez slabitev," so včeraj sporočili iz družbe.

"Tuji trgi, tudi trgovski, so se v času krize skoraj povsem zaprli, zato je vedno težje prodreti na police. V prednosti so konkurenti, ki so na trgih prisotni s polnilnicami," je dejal Zorko. Ali je torej rešitev za pivovarno tuji strateški ali finančni partner, ki bi odkupil deleže od bank in ji pomagal pri vstopanju na tuje trge? "Za razgovor smo vedno na voljo. Po Sloveniji hodi več predstavnikov finančnih skladov, s katerimi se normalno pogovarjamo, a konkretnih ponudb nimamo. Tudi resneje se še nismo pogovarjali," odgovarja Zorko. Glede napovedanih odškodninskih tožb zoper Boška Šrota pa je njegov naslednik dejal, da so te "v fazi strokovne priprave".

Več kazalcev poslovanja Infond Holdinga, njegove večinske lastnice družbe Center Naložbe in Pivovarne Laško si lahko pogledate na spletni strani Poslovnega Dnevnika pod ikono analize podjetij.

primoz.cirman@dnevnik.si