Večnamensko dvorano v hotelu Planja na Rogli so neposredno po novinarski konferenci prirediteljev svetovnega pokala v smučarskem teku zasedli najboljši kolesarji v Sloveniji. Nekoliko odmaknjeno prizorišče prireditve in zasnežena cesta ter priprave nekaterih kolesarjev so bili krivi, da je bil obisk nekoliko slabši, kljub temu pa je na 1517 metrov visoko Roglo vseeno prišla večina glavnih nagrajencev.

Borut Božič, kolesar nizozemske ekipe Vacansoleil, si je laskavi naslov prikolesaril predvsem z zmago na šesti etapi ene od treh največjih večetapnih dirk na svetu - dirki po Španiji, kar mu je uspelo kot prvemu Slovencu. Prav tako je zmagal na etapi dirke po Poljskem, ki je štela za točke Pro Toura. Poleg tega je vknjižil še dve zmagi na dirki po Belgiji. "Kaj naj rečem, sploh ne vem, če me boste razumeli ... Hvala za nagrado, me veseli, da sem jo dobil. Sezona je bila dobra in upam, da bom v prihodnje še kaj pokazal," je v svojem značilnem narečju povedal Idrijčan.

Blaže Klemenčič (Felt x-bionic) ni potrebno posebej predstavljati. Že mnoga leta je v samem vrhu krosa gorskih kolesark, lani je nastopila tudi na olimpijskih igrah v Pekingu. V svetovnem pokalu ji je med Slovenkami blizu le Tanja Žakelj, sicer pa Klemenčičeva v glasovanju za kolesarko leta skoraj ni imela konkurence. V minuli sezoni se je preizkusila tudi na tekmah v cestnem kolesarstvu, saj je nastopila na svetovnem prvenstvu v švicarskem Mandrisiu. "Hvala lepa za to nagrado. Sem je zelo vesela, česar pa ne morem reči za sezono," je bila kratka Klemenčičeva.

Novomeška Adria Mobil je v Sloveniji drugo ime za vrhunsko ekipo, ki pod svojim okriljem združuje nekatere najboljše domače kolesarje, kot so Kristijan Fajt, Blaž Jarc, Tomaž Nose, Grega Bole (ta je medtem že zamenjal sredino), Robert Vrečer, Marko Kump ... Priznanje je prevzel Bogdan Fink, direktor ekipe.

Posebno priznanje med cestnimi kolesarji je za dosežke dobil Marko Kump, šesti s svetovnega prvenstva v konkurenci do 23 let v Mandrisiu in srebrn na sredozemskih igrah v Pescari, med gorskimi pa "spustaš" Nejc Rutar, 17. z evropskega prvenstva v Kranjski Gori in dobrimi predstavami v svetovnem pokalu.