Raziskovalci, ki so svoja spoznanja objavili v publikaciji Archives of Internal Medicine, so preučevali osemnajst različnih študij, ki so skupaj vključevale skoraj pol milijona ljudi. Analiza je razkrila, da ljudje, ki dnevno popijejo tri ali štiri skodelice kave ali čaja, skoraj za petino zmanjšajo verjetnost, da bodo zboleli za sladkorno boleznijo. Enaka količina kave brez kofeina je imela še večji učinek, saj je tveganje zmanjšala za tretjino.

Sladkorna bolezen tipa 2 se običajno razvije po štiridesetem letu starosti, ko telo še vedno lahko proizvaja inzulin, vendar ne v zadostnih količinah, ali pa inzulin, ki ga telo proizvede, ne deluje, kot bi moral. Bolniki s to boleznijo živijo tako, da se zdravo prehranjujejo in so redno fizično aktivni. Poleg tega morajo v velikem številu primerov jemati tudi ustrezna zdravila in/ali inzulin.

Ko so avtorji raziskave primerjali in analizirali podatke, so odkrili, da vsaka dodatna skodelica kave na dan zmanjša tveganje za sladkorno bolezen za sedem odstotkov.

Vodja raziskave Rachel Huxley je dejala, da vse skupaj verjetno ni povezano s kofeinom, saj je najboljše rezultate dala prav brezkofeinska kava. Pred sladkorno boleznijo naj bi varoval magnezij in posebni antioksidanti, ki jih vsebujejo čaji in kave.