Krajnc je po seji pojasnil, da Prevent pozna dolgo časa, ker je tudi sam dolgo časa deloval v avtomobilski industriji. Glede na to, kar se je v zadnjem času dogajalo, ga želi postaviti na nekdanje tirnice.

"Moji odločitvi je tako botrovala želja, da podjetje ponovno funkcionira tako, kot je, in da bo v podjetju zagotovljeno ustrezno število delovnih mest za zaposlene," je pojasnil Krajnc in dodal, da ga je h kandidaturi za predsednika uprave Prevent Globala povabil nadzorni svet.

V prvi vrsti želi Krajnc podrobno pregledati situacijo in opraviti primopredajo s predhodnikom, potem bo govoril z vsemi, ki lahko v situaciji, v kateri je Prevent Global, pomagajo, torej tudi z obema lastnikoma podjetja, in skupaj na podlagi konsenza poiskati rešitve, ki po Krajnčevem mnenju zagotovo obstajajo.

Nova uprava s soglasjem nadzornikov

Bilić je poudaril, da je nova uprava dobila popolno soglasje med nadzorniki ter da sta Hudopisk in Klemen osebi, ki sta zaposleni znotraj slovenjgraške Preventove divizije. "Razmere dobro poznata in bo vsaj v nekem poslovnem smislu šlo za neko kontinuiteto, pri čemer ne mislim obdobje zadnjega leta," je dejal prvi nadzornik in pojasnil, da je nadzornikom Krajnca priporočil ugleden in uspešen poslovnež iz Ljubljane.

Kot je izpostavil Bilić, je nadzorni svet poskušal najti rešitev, ki bo nevtralna, uravnotežena, objektivna, kjer bo šlo za kompetentno osebo, ki je pripravljena poslušati vse strani. "S to osebo želimo, da se v upravi preneha delitev na vaše in naše," je poudaril Bilić.

Prvi nadzornik je ob tem izpostavil, da ima nova uprava težko nalogo, da se spopade z notranjimi delitvami na naše in vaše ter z vprašanjem finančnega dolga. "Morala se bo opredeliti do vprašanja insolventnosti in po vsej verjetnosti izdelati plan sanacije in ga predložiti nadzornemu svetu ter postopek tako izpeljati do konca," je še dejal.

Vlado Zorman imenovanje nove uprave pozdravil

Predsednik svobodnega sindikata v podjetju Vlado Zorman je imenovanje nove uprave podjetja pozdravil. Meni, da bo lahko delala v dobro zaposlenih, lastnikov in same družbe. Po dosedanjih izkušnjah s Hudopiskom, ki je doslej vodil podjetje Prevent avtomobilski deli, in Klemnom, ki je bil direktor Preventovega podjetja v Moldaviji, Zorman ocenjuje, da bo uprava korektno sodelovala tudi s sindikatom.

Glede plač zaposlenih pa je Zorman za STA povedal, da bodo predvidoma izplačane v torek, saj je po njihovih informacijah Prevent DEV poravnal plačilo za že opravljeno delo.

Hudopisk v Prevent Globalu od leta 1999

Januarja 2005 je postal direktor družbe Prevent SG, januarja 2008 pa direktor družbe Prevent avtomobilski deli, pod okrilje katere spadajo slovenska podjetja avtomobilske panoge Prevent Globala s skupno 1300 zaposlenimi.

Od marca letos je bil Hudopisk tudi izvršni direktor za proizvodnjo in tehnologijo v Prevent Globalu. V novembru pa je podal predlog za sporazumno prekinitev delovnega razmerja s 1. januarjem prihodnjega leta. Hudopisk je krovno podjetje avtomobilskega dela Preventa Globala vodil od januarja 2008.

Kot je znano, je bilo po sredinem odstopu predsednika uprave Prevent Globala Ivana Majcna v teku iskanje kandidatov za imenovanje v novo upravo slovenjgraškega koncerna. Ta ima za okoli 60 milijonov evrov dolga in je na pragu insolventnosti, hkrati pa se še naprej sooča tudi z nesoglasji in različnimi pričakovanji med največjima lastnikoma Jankom Zakeršnikom (52 odstotkov) in Nijazom Hastorjem (45 odstotkov).

Slednji je tudi lastnik podjetja Prevent DEV, ki poslovno povsem kroji usodo Prevent Globala, saj je kupec vseh avtomobilskih sedežih prevlek, ki jih v Sloveniji oblikuje in sešije 1300 zaposlenih v avtomobilskih podjetjih Prevent Globala.

Lahovnik od lastnikov Preventa pričakuje ustrezno rešitev

Minister za gospodarstvo Matej Lahovnik je danes v DZ izrazil osebno pričakovanje, da bosta lastnika Preventa glede na razmere in velik pomen, ki ga ima ta družba za Koroško, vendarle zmogla priti do ustrezne rešitve. Sedanji položaj je namreč na nek način nevzdržen, meni minister.

"Največji lastnik prejema milijonske ponudbe v evrih glede prodaje svojega deleža, pa se za to ne odloči, sam pa po drugi strani ne ponudi neke razvojne rešitve, tako da je 1300 delavk in delavcev ujetnik tega položaja," je Lahovnik dejal v odgovoru na poslansko vprašanja poslanca Mira Petka (SDS).

Delavke in delavci so tako po ministrovih besedah "talci neodgovornega ravnanja obeh lastnikov, posebej večinskega lastnika, ki ima škarje in platno, da zadeve premakne naprej, pa se očitno stvari ne zgodijo". Prevent danes ni toliko v krizi zaradi krize same, kot pa zaradi nerazrešenih odnosov med lastnikoma, dodaja minister.

Možno je rešiti do devetsto delovnih mest

Po mnenju Lahovnika je sicer po optimističnem scenariju mogoče rešiti od 800 do 900 od skupno 1300 delovnih mest, vendar v primeru ustreznega dogovora med lastnikoma.

"Pričakujem, da bo večinski lastnik pokazal toliko družbene odgovornosti, da bo sam prispeval k temu, da pride do dogovora," je še dejal Lahovnik in dodal, da lastnika, ki sta oba zelo premožna, v tej zgodbi ne tvegata veliko, pač pa veliko tvegajo delavke in delavci, zaradi česar je prišlo tudi do spontane stavke.

Kot je znano, ima Prevent Global za okoli 60 milijonov evrov dolga in je na pragu insolventnosti, hkrati pa se še naprej sooča tudi z nesoglasji in različnimi pričakovanji med največjima lastnikoma Jankom Zakeršnikom (52 odstotkov) in Nijazom Hastorjem (45 odstotkov).

Prav slednji je tudi lastnik podjetja Prevent DEV, ki poslovno povsem kroji usodo Prevent Globala, saj je kupec vseh avtomobilskih sedežnih prevlek, ki jih v Sloveniji oblikuje in sešije 1300 zaposlenih v avtomobilskih podjetjih Prevent Globala.