Slovenija se je v Turčijo uvrstila preko Poljske oziroma četrtega mesta na evropskem prvenstvu 2009, za razliko od prvenstva pred štirimi leti na Japonskem pa je FIBA naši reprezentanci že v nedeljo izrekla prvo priznanje. Uvrstila jo je v drugi kakovostni boben skupaj z ekipami Srbije, Francije in Turčije. Pred Slovenijo so le ZDA, Argentina, Španija, Grčija, za Slovenci pa preostalih 16 reprezentanc, ki bodo nastopile na SP.

Generalni sekretar Košarkarske zveze Slovenije Iztok Rems, ki bo zastopal slovenske barve na žrebu, nima posebnih želja. "Glede na to, da smo mi četrta reprezentanca Evrope, si morajo drugi želeti, da nas ne dobijo v skupino. Mi se lahko merimo praktično z vsemi ekipami na svetu, zato kakšnih posebnih želja pred žrebom nimamo. Najbolj bi me veselilo, da bi predtekmovanje igrali v Carigradu, saj so letalske povezave med Ljubljano in tem mestom zelo ugodne," pravi Iztok Rems.

Podobnega mnenja je tudi vodja reprezentanc Matej Avanzo. "Razvrstitev v bobne za žreb pred SP 2010 je bolj ali manj pričakovana, saj bi bilo nerealno, da bi Litva, Nemčija in Rusija, ki so dobile posebna povabila FIBA, uvrščene v zadnji boben. Naše izhodišče je dobro, glede na to, da smo v bobnu s Turčijo, pa je jasno, da odpade možnost, da bi v predtekmovalni skupini igrali v Ankari. Posebnih želja pri tekmecih nimamo, saj smo zagotovo dovolj kakovostni, da si zagotovimo preboj med štiri najboljše ekipe v skupini in s tem v osmino finala. Odtlej bo šlo na izpadanje in tudi v tem elementu smo lahko samozavestni, saj smo letos na EP prvič premagali urok ključne tekme. Kar se navijačev tiče, pa se ne bi branili skupine z ZDA, saj bi to bržčas pomenilo igranje skupine v Carigradu, kamor dnevno letita vsaj dve letali z ljubljanskega letališča," meni Avanzo.

Tekmovalni sistem je enak kot na Japonskem. Ekipe bodo v predtekmovanju razdeljene v štiri skupine s po šestimi reprezentancami, ki bodo igrale v Carigradu, Izmirju, Ankari in Kayseri. Prve štiri iz vsake skupine se bodo uvrstile v osmino finala, ki bo že potekala na izločanje. Tu se je pred štirimi leti končala zgodba Slovenije, ki je morala po porazu s Turčijo zapustiti prizorišče. Četrtfinalisti bodo v Carigradu ostali do konca prvenstva, saj se bodo zmagovalci merili v polfinalu, poraženci pa za razvrstitev od 5. do 8. mesta. Le svetovni prvak si bo zagotovil neposredno uvrstitev na olimpijske igre 2012 v Londonu.