Po fenomenalni soboti in novem svetovnem rekordu 50,76 je vse kazalo, da Mankoč tudi ob Bosporju nima doraslega tekmeca in da se bo od discipline 100 mešano za vedno poslovil kot neporažen Evropejec, na sami tekmi se je zalomilo. »Bilo je preveč napak, zato je Peter toliko izgubil, a je že v soboto pokazal, kaj zna. Ostaja mu svetovni rekord in morda tudi olajšanje, saj je bila ubranitev teh naslovov naporna skoraj do nezavesti. Zdaj se bo Peter lahko v miru pripravljal na nove tekme,« je o uspehu svojega varovanca dejal Mankočev trener Dimitrij Mancevič.

Mankočev poraz je kar nekoliko skazil druge slovenske dosežke. Za nepričakovan državni rekord na 200 hrbtno je poskrbela Anja Čarman, ki je bila z 2:04,04 kar sekundo hitrejša kot lani in zasedla četrto mesto. Kljub tesnemu zaostanku za kolajno so jo oblile solze sreče: »Po vseh zdravstvenih težavah nisem pričakovala, da bom tako blizu evropskemu vrhu. Kljub četrtemu mestu sem zelo zadovoljna, saj nisem verjela, da lahko to odplavam. Na koncu tekme sem videla, da smo vse skupaj in zato sem v finišu skušala še iz mezinca na nogi potegniti kar se da in dosegla sem ta odličen rezultat.« Četrto mesto je na 50 delfin zasedel tudi novi slovenski rekorder v tej disciplini Jernej Godec, ki mu je do brona manjkalo 16 stotink. »V finalu se mi je malce slabo izšel obrat, a šprint nikoli ni optimalen. Vedno so malenkosti, ki jih je za naprej sicer lahko popraviti, na sami tekmi pa seveda veliko izgubiš,« je po tekmi povedal Godec.ž

»Mislim, da smo lahko maksimalno zadovoljni. Dosegli smo srebrno in bronasto odličje po zaslugi Petra Mankoča. Vsega skupaj smo nastopili v enajstih finalih, kar je več kot zadovoljivo, saj sem sam pričakoval pet, mogoče šest final. Postavili smo tudi dvajset državnih rekordov, en evropski in en svetovni rekord, ne moremo pa niti mimo mladih tekmovalcev, ki so odplavali preko 40 osebnih rekordov. Zelo malo smo zgrešili še dve kolajni, saj sta bila Anja Čarman in Jernej Godec na četrtem mestu, s čimer jima je za malenkost zmanjkalo do odličja. Kolajno bi morda osvojil tudi Matjaž Markič, če se mu ne bi pojavila manjša napaka,« je izčrpno oceno evropskega prvenstva podal selektor slovenske reprezentance Roni Pikec, ki je pohvalil še Nino Cesar in Robija Žbogarja, ki sta se izstrelila v evropsko elito.