V cilju drsalnega šprinta je slovenska reprezentanca slavila tudi četrto Vesno Fabjan. Poleg 17. zmage v svetovnem pokalu je le malo manjkalo, da obe vražji Slovenski nista stopili na zmagovalni oder. Kot vrhunec sončne nedelje pa je bilo oblačenje rumene majice svetovnega pokala, s katero kraljica šprinta prihaja s celotno karavano na njeno Roglo. Dva meseca pred olimpijskimi igrami si zagotovo nihče ni mogel želeti več.

Vražje Slovenke s Katjo Višnar, ki je le z malo smole ostale izven polfinala na 15. mestu, so slovenski dan napovedale že v kvalifikacijah. Tudi na spremenjeni progi. Lani odločilni klanec pred ciljem so prestavili na sredino 1400 metrov dolge trase. Majdičeva je bila tretja za Follisovo in Nystadovo, Fabjanova četrta in Višnarjeva 20. Razen Blejke, ki je izpadla kot tretja nesrečnica po času (enako je izpadel tudi njen Blejec Ola Vigen Hattestad) sta se junakinji zelo rutinirano in spretno uvrstili v veliki finale. Taktika je bila tokrat za oceno 10, ustavile ju niso ne padci in ne napake drugih. "Bila sem zelo močna, zagotovo najmočnejša. Če bi hotela, bi že na prvem klancu vsakega teka imela pet metrov prednosti. A so mi vsi svetovali, da naj najprej le pazim na napake in s prvega klanca za dolg spust raje taktično izkoristim zavetrje druge, v finalu Bjoergnove. Nisem jim dala nobene 'šanse'," je bila še pred uradno razglasitvijo šprintersko gostobesedna.

Videlo se je, da je tudi ob veliki želji po vrnitvi na vrh, sobotno 13. mesto na drsalni desetki je bilo v skladu s pričakovanji, ni zagrabila panika. "Vedela sem, da moram samo čakati in čakati. V drugem delu, ko druge začnejo 'umirati', pa pokazati, koliko zmorem. Hkrati sem se ob ogledu četrtfinala in polfinala veliko naučila od Vesne Fabjan in Bjoergnove, kako dobro obvladata finese. Morda je Vesna malo razočarana, ker je le četrta, a tako visoko ekipa še ni bila," je pristavila, skočila na oder, medtem ko je telefon podala Vesni Fabjan.

Do ponovitve stopničk ob Bjoergnovi ter podobnega uspeha Vikingov z Johanom Dahlom in Pettrom Northugom na vrhu je Fabjanovi zmanjkalo le malo drznosti v boju z Aino Kaiso Saarinen na zadnjem ovinku. "Aika je zelo izkušena. Vedela je, kaj mora narediti. Morala sem zavreti, izgubila sem hitrost in potem tudi v ciljnem finišu nisem mogla nič več narediti. Vseeno je to zame izredno lep uspeh. Dokazala sem, da Düsseldorf ni bil le slučaj," je Vesna Fabjan opozorila po osmi uvrstitvi med deseterico. Proga na tradicionalnem švicarskem prizorišču je povsem drugačna, konfiguracijsko precej težja od mestne ravnine. "Zadovoljna sem, kako dobro mi je uspelo naštudirati ključne točke in to izvesti tudi v praksi. Tudi tek na tej veliki nadmorski višini mi ni delal težav. Za stopničke pa je res malo zmanjkalo."