Uprava Petrola je že v začetku tedna sporočila, da bo začela izvajati prve korake pri racionalizaciji, zniževanju stroškov in optimizaciji poslovanja podjetja. Tako je sprožila postopke za ukinitev dveh organizacijskih enot – kabineta predsednika uprave, v okviru katerega je bila zaposlena tudi množica svetovalcev, in sektorja za strateški razvoj – ter začela racionalizacijo podjetja Petrol-Trade na Dunaju. Skupaj naj bi privarčevala 1,7 milijona evrov letno. Naloge in odgovornosti so že ali bodo prenesli oziroma prerazporedili neposredno na člane uprave in vrhnji nivo menedžerjev. 

Pogovori o prekinitvi delovnega razmerja po trditvah naših virov potekajo še s Katjo Ujčič (nekdanja svetovalka premierja Janeza Janše za stike z javnostjo in nato šefinja kabineta predsednika uprave Petrola Marka Kryžanowskega), Bojanom Raduljem in Bojanom Babičem (svetovalca za varnost), Majo Landeker (marketing) in Tomažem Pavlico ter Gregorjem Dovžanom iz sektorja za strateški razvoj. V primerjavi z njimi sta imela Alenka Vrhovnik Težak in Boštjan Napast nekoliko višji status, ki sta si ga zagotovila junija ob sporazumem odstopu z mesta članov uprave. Kot je znano, sta do konca avgusta začasno vodila upravo, nato pa je prva postala svetovalka člana uprave za finance, drugi pa svetovalec člana uprave za energetiko.

»Ne gre za osebne zamere, ampak zgolj za povečanje učinkovitosti. Že ob nastopu mandata smo dali zaveze, da bo uprava čim hitreje uveljavila vitkejšo organizacijsko strukturo,« je poudaril Svetelšek. Zaenkrat se z vsemi svetovalci, katerih delovna mesta ukinjajo, šele pogovarjajo o prekinitvi delovnega razmerja. Na vprašanje, ali pričakuje, da jim bodo morali izplačati visoke odpravnine, je odgovoril, da pogovori še niso končani, da pa tečejo korektno in zato verjame, da bodo dosegli ustrezne dogovore. Glede na to, da bo službo v Petrolu izgubilo nekaj ljudi, ki so jih povezovali z vplivnimi člani SDS, na Svetelška že letijo očitki o političnem pometanju z Janševimi kadri. »V zadnjih dveh, treh letih se je v Petrolu zaposlilo veliko ljudi. V sedanjih zaostrenih gospodarskih razmerah poslovanje racionalizirajo tudi druga podjetja. Procesa zmanjševanja delovnih mest smo se lotili zgolj na podlagi kriterija, kaj kdo dela in ali Petrol to nujno potrebuje. Mnogo funkcij se je podvajalo. Ne gre za politično kadrovanje, ker na njihovo mesto ne prihaja nihče,« odgovarja Svetelšek, ki je napovedal, da bodo s postopki racionalizacije nadaljevali.

vesna.vukovic@dnevnik.si

suzana.rankov@dnevnik.si