Še preden je vročo razpravo odprl trener Dimitrij Mancevič, ki skrbi za Petra Mankoča, so svoja pričakovanja predstavili selektor Roni Pikec in vsi člani reprezentance. V njej sicer ni najboljše slovenske plavalke Sare Isaković, ki se v teh dneh intenzivno posveča študiju v ZDA, Emila Tahiroviča, ki je prebolel novo gripo in pljučnico, zaradi česar se je celo zdravil na Golniku, ter Maje in Nine Sovinek, ki okrevata po prometni nesreči.

"To prvenstvo bo z naše strani najbolj v znamenju boja Mankoča za deseti evropski naslov prvaka. Od ostalih bo imel največjo vlogo Matjaž Markič, ki bo lovil svoj drugi naslov evropskega prvaka. Mnogo, predvsem mladih plavalcev se je udeležilo višinskih priprav in mislim, da že kažejo napredek in dobre rezultate, verjamem pa, da jih bodo na EP še popravili. Poleg dveh kolajn je naš cilj še vsaj pet finalnih nastopov," je dejal selektor Roni Pikec, za katerega bo to po poletnem SP v Rimu drugo veliko tekmovanje v tej vlogi. "V ekipi bo še osem trenerjev, dva maserja in zdravnik, ki pa je tisti človek, da manj kot ga potrebuješ, rajši ga imaš. Z njim sva se dogovorila, da se bo na vse dogajanje v zadnjem času (nova gripa, op. p.) izrecno pripravil," je Pikec spregovoril o spremljevalnem osebju in dodal: "To bo zadnje prvenstvo, na katerem bodo tekmovalci lahko uporabljali visokotehnološke kopalke in kjer bomo lahko vsak dan spremljali svetovne rekorde. S tem prvenstvom se bo obdobje zmede okoli kopalk zaključilo."

Osrednji akter prvenstva bo Peter Mankoč, ki lahko postane prvi plavalec v zgodovini z desetimi zaporednimi evropskimi naslovi (100 mešano), a sam pravi: "Svet se bo vrtel še naprej in sonce bo vzšlo in zašlo, tudi če mi to ne uspe. A naredil bom vse, da bi ga osvojil. Za zlato kolajno bo treba plavati blizu svetovnega rekorda. Pomembna bo tudi igra živcev in upam, da bodo ti koga izdali." Največ prahu se je dvignilo, ko je do besede prišel Mankočev trener Dimitrij Mancevič, ki je najprej v šali potarnal nad velikostjo nove reprezentančne trenirke (tiščala ga je čez prsa), a že kmalu je začel v resnejšem tonu: "Vsi vemo, da je Peter najizkušenejši in najboljši v reprezentanci, a z 2.400 evri, kolikor dobi od PZS, se ne more pripraviti na ubranitev zlate kolajne. In to je denar za trenerje, maserje, zdravnike in vso ostalo spremstvo." Svoje je pristavil še Petrov oče Nestor Mankoč, ki je tiskovno konferenco opazoval iz ozadja: "Plavalna zveza smatra, da denar razdeli med več plavalci. Zato imamo veliko reprezentanco, a s tem ne ostane dovolj denarja za najboljše in velike dosežke."

Pri nežnejšem spolu boj za kolajne ni realen. A vseeno Anja Čarman, Tjaša Oder, Nina Cesar, Anja Klinar in Tina Meža menijo, da so se sposobne uvrstiti v finale, v katerem pa je možno prav vse.