"Osnovni cilj sta dve medalji in vsaj pet finalnih nastopov. V ekipi je kar 23 plavalcev, pri čemer bo v ospredju v domači in tuji javnosti nedvomno Peter Mankoč, ki bo še 10. zapored skušal postati evropski prvak na 100 mešano, kar ni uspelo še nikomur. Matjaž Markič pa bo branil lansko zlato na 50 prsno. Anja Čarman, Damir Dugonjič, Jernej Godec, Tjaša Oder, Nina Cesar, Anja Klinar in morda še kdo, kot denimo mlada Tina Meža, pa so tisti plavalci, ki lahko konkurirajo za finale, kjer se lahko zgodi karkoli. Od mlajših pričakujem boj za polfinale, predvsem pa, da bodo dosegli svoje osebne rekorde," pravi selektor Pikec in dodaja, da bi bila reprezentanca lahko še precej večja, če v zadnjem trenutku ne bi zbolel lani na Reki bronasti Emil Tahirovič, manjkata Nina in Maja Sovinek, ki sta uspešno okrevata po prometni nesreči, prvenstvu pa se je odpovedala tudi Sara Isaković, ki bo prav v tem tednu na univerzi Berkeley opravljala izpite.

Peter Mankoč je spet 100-odstotno pripravljen, da bo branil še en naslov na 100 mešano, a kot sam pravi, tokrat predvsem po zaslugi svojega trenerja, kluba, staršev in tudi turške zveze, ki je pomagala pri pripravah: "Brez tega ne bi šlo. Bilo je tudi nekaj težav pri ostalem spremstvu, denimo pri maserju in tudi zdaj sta dva maserja za 23 plavalcev malo. Zase upam, da bom znal izkoristiti te nove kopalke, ki se jih še nisem navadil, saj mi posamezni elementi še vedno včasih v novi opremi ne uspejo. Na tekmi je veliko faktorjev in lahko se zgodi, da preklopim na staro tehniko. Verjamem, da mi bo uspelo tudi v Carigradu izvleči najboljši izid. Za zlato medaljo bo zanesljivo treba plavati blizu svetovnega rekorda, kjer pa bo pomembna tudi igra živcev in upam, da bodo ti koga izdali, saj vem, da je želja, da me premagajo velika, zato bodo odločale tudi izkušnje." Mankoč je še dodal, da je to njegov definitivno zadnji nastop na 100 mešano na EP, če zmaga, a: "Svet se bo vrtel naprej in sonce bo vzšlo in zašlo, tudi če ne bom osvojil 10. zaporednega naslova, a naredil bom vse, da bi ga osvojil. Nekaj plavalcev je v tem trenutku po dosežkih res močnih."

Probleme priprav Petra Mankoča pa je na novinarski konferenci posebej izpostavil tudi njegov trener Dimitrij Mancevič, ki se ne strinja z majhnimi sredstvi, ki jih zveza namenja Petru za priprave. "Z 2.400 evri se Peter ne more pripraviti na ubranitev zlate medalje, ob tem pa vsi vemo, da zveza dobiva zanj namenska sredstva od olimpijskega komiteja in ministrstva in to ob dejstvu, da bo prav ta disciplina ena osrednjih na tekmi. Mi smo se morali znajti po svoje, a se bomo vseeno borili. Sprašujem se le, zakaj imamo tako slabe pogoje. Konkurenca je res močna."

Samozavesten je tudi Matjaž Markič, čeprav je v jesenskem obdobju malce zaostajal za najboljšimi na svetu, sam priznava, da je razlog tudi otrok, saj je moral precej spremeniti način življenja in tritedenske višinske priprave, podaljšane še s kakšno tekmo, zanj letos sploh ne bi prišle v poštev. "Moj cilj je, da ubranim naslov z Reke in upam, da mi bodo služile predvsem izkušnje, obenem pa, da bom prav tukaj v najboljši formi, tako kot običajno na tekmah. Če primerjam jesenske izide Evropejcev z mojim dosežkom v 50-metrskem bazenu, me ni strah. Če sem v podobni formi kot poleti v Rimu, bi lahko plaval okrog 26,2 in tukaj se bodo delile medalje, zase pa upam, da bom zraven. Moja prednost so predvsem izkušnje, dobra koncentracija in tekmovalnost, ki se pokažejo na tekmi."

Anja Čarman in Jernej Godec, ki sta že posegala po najvišjih mestih, sta bila tokrat oba previdna, saj sta pred kratkim oba zbolela, kot oba ta dva, pa si tudi večina ostalih želi predvsem osebne rekorde, ki bi pri posameznikih pomenili tudi boj za medalje.

V Turčiji bodo slovenske barve branili: Anja Klinar, Nina Cesar, Neja Škufca, Robi Žbogar, Robi Vovk, Luka Turk (vsi Žito Gorenjka Radovljica), Grega Plevelj (Ljubljana), Jan Karel Petrič, Nika Karlina Petrič, Urša Bežan, Anja Čarman (vsi Triglav Kranj), Matjaž Markič (Koper), Peter Mankoč, Jernej Godec, Tjaša Vozel, Sofija Djelič, Kaja Kolšek (vse Ilirija), Tanja Šmid (PD Maribor), Damir Dugonjič, Tjaša Oder (oba Fužinar Ravne), Tina Meža, Nina Drolc (obe Velenje) in Katja Hajdinjak (Olimpija).