Zapatero je omenil, da bodo spremembe, med katerimi bo tudi omenjena shema po vzoru Nemčije, uvedla pa jo je tudi Slovenija, predmet pogajanj med sindikati in delodajalci v prvi polovici leta 2010.

"Mislim, da preoblikovanje našega razvojnega modela zahteva reforme na vseh področjih gospodarstva, tudi na trgu dela," je dejal Zapatero.

Med drugimi ukrepi je socialistični španski premier po poročanju francoske tiskovne agencije AFP omenil tudi večjo prožnost kolektivnih plačnih pogajanj in izboljšanje učinkovitosti zavodov za zaposlovanje pri prezaposlitvah brezposelnih.

Španija je imela oktobra z 19,3 odstotka daleč najvišjo stopnjo brezposelnosti v območju evra in drugo najvišjo v EU, za Latvijo. Novembra pa se je število brezposelnih že četrti mesec zapored povečalo; brez dela je bilo skoraj 3,9 milijona oseb.

Zapatero pa ni naklonjen zahtevam gospodarstva po zmanjšanju ovir za odpuščanje delavcev, ki bi uvedle več prožnosti na trg dela. "Trdno verjamem, da mora biti naša zaveza okrepiti podjetja in pri tem ne škodovati delavcem," je povedal.

Španija namerava sicer v naslednjih desetih letih vložiti približno 20 milijard evrov v oblikovanje novega gospodarskega modela. Del teh reform bo tudi prevetritev trga dela.