Jerman si je glavno nagrado večera, na katerem je AMZS podelila številna priznanja najboljšim slovenskim motoriziranim športnikom, zaslužil z osvojenim naslovom prvaka z ekipo Yamaha Austria, s katero je bil najboljši v skupnem seštevku šestih dirk tega tekmovanja. Jerman je tako na mestu dobitnika nagrade za športnika leta AMZS nasledil motokrosista Saša Kraglja, ki je priznanje dobil v zadnjih dveh letih.

"Sezona je težko ponovljiva. Prva poskusna vožnja je bila šele na dirki v Le Mansu. Vse je bilo v zraku, nismo vedeli, kaj bo. A je vse delovalo perfektno. Ekipa bo ista tudi v prihodnjem letu. Za naprej pa bomo še bolj obremenjeni z obranitvijo naslova. Lahko nam spet uspe. Priznanja sem vesel, jaz sem ga čakal 11 let in sem vesel, da sem ga spet osvojil," je dejal nagrajenec Jerman, ki je ob priznanju za športne dosežke dobil še praktično darilo, otroški avtosedež za mlajšega od dveh otrok.

Motociklist iz Depale vasi pa je moral že prej na oder še po eno nagrado, saj je za naslov prvaka dobil še priznanje za mednarodne uvrstitve v letu 2009. Podobna priznanja je AMZS razdelila še: motokrosistom Sašu Kraglju za 18. mesto na SP v motokrosu v razredu MX3, Matevžu Irtu za 6. mesto v SP v razredu MX3, Klemnu Gerčarju za 2. mesto na EP v razredu MX2, Aljoši Molnarju za 2. mesto na EP v razredu MX2 junior in Petru Tadiču za 4. mesto v istem tekmovanju, Timu Gajserju za 1. mesto na EP v razredu MX85 junior, Jaki Možetu za 7. mesto na EP v razredu MX open in 8. mesto na evropskem pokalu narodov ter Deniju Ušaku in Eriku Slavcu za 8. mesto na evropskem pokalu narodov; speedwayistom Izaku Šanteju, Denisu Štojsu, Maksu Gregoriču in Aleksandru Čondi za 7. mesto na ekipnem SP, Mateju Žagarju pa prav tako za 7. mesto na tem tekmovanju in še za 19. mesto v SP posameznikov (serija SGP); tekmovalcem v supermotu Roku Mihelčiču, Janu Habatu in Urošu Nastranu za 6. mesto na svetovnem pokalu narodov, slednjemu pa še za 1. mesto v pokalu Alpe Adria v razredu open; motociklistoma prikoličarjema Milanu Špendalu in Petru Hillu za za 6. mesto na SP za prikoličarje; dirkačema v enduru Janezu Jordanu in Mihi Špindlerju za 1. mesti na pokalih Alpe Adria v razredih E2 in E3; hitrostnim motociklistom Boštjanu Pintarju za 1. mesto v pokalu Alpe Adria v razredu supersport, Marku Jermanu za 11. mesto na EP in prvo mesto v pokalu Alpe Adria v razredu superstock 1000 ter vozniku kartinga Matiji Jurkoviču za 2. mesto v pokalu srednjeevropske cone v razredu Rotax Max Junior.

Nagrade so dobili tudi prireditelji tekmovanj v Sloveniji. Najboljši v posameznih kategorijah so bili ŠD Mach 5 za motociklistično dirko v Ljubečni, AKK Sportstil za dirko v kartingu v Čedadu, AMD Brežice za motokros dirko EP v razredu MX2 junior, AMTK Ljubljana za speedwaysko polfinalno dirko parov v Ljubljani, KSD Vransko za dirko starodobnikov in dirko supermota na poligonu Vransko ter Avto tuning klub za enduro dirko v Ajdovščini. AMZS za večkratna osvajanja naslovov prvaka podeljuje posebno priznanje, kristalno čelado. Letos sta jo za pet naslovov dobila dirkač v kartingu Žan Lajkovič in voznik starodobnih motociklov Matic Zupan.

Posebno nagrado za dosežke, nekakšno priznanje za življenjsko delo, so pri AMZS letos podelili 75-letnemu Leonu Pintarju, nekdanjemu večkratnemu državnemu prvaku v cestno-hitrostnem motociklizmu in rekorderju na gorskih dirkah na Ljubelj.

Nagrade pa so dobili tudi zmagovalci ter drugo- in tretjeuvrščeni v državnih in pokalnih prvenstvih v številnih razredih, od naraščajnikov do veteranov, v osmih športnih panogah, ki sodijo pod okrilje AMZS: minimotu, prvenstvu starodobnikov, enduru, kartingu, speedwayju, cestno-hitrostnem motociklizmu, supermotu in motokrosu.

"Zadnja štiri leta ugotavljamo, da so rezultati, ki jih naši vozniki dosegajo, dobri. Letos so bili izredno dobri. Osvojiti naslov svetovnega prvaka je nekaj izrednega. Tudi ostali so privozili izredne rezultate, tako da skupek letošnjih rezultatov lahko ocenim kot izredno dobrega," pa je sezono 2009 strnil predsednik AMZS šport Boris Kotnjek.