Kek je v Cape Town, kjer bo žreb, odpotoval v družbi predsednika Nogometne zveze Slovenije Ivana Simiča, generalnega sekretarja Daneta Jošta, Uroša Staniča, Boštjana Gasserja in vodje "projekta JAR" Aleša Zavrla. "Že pot v JAR pomeni, da je Slovenija spet globoko zarisana v zemljevid svetovnega nogometa. Zdaj najbolj pričakujemo to, da nam žreb pove, kdo bodo naši tekmeci v prvem krogu," je dejal Kek in dodal, da je ta nekajdnevna pot na jug Afrike pomembna tudi za pripravo logistike.

Slovenski selektor, ki je s svojimi izbranci z zelo dobro igro predvsem v zadnjem delu kvalifikacij in z izločitvijo velike Rusije v dodatnih kvalifikacijah poskrbel za simpatije na sončni strani Alp ter prebudil velikokrat preveč skrito slovensko "nogometno dušo", pri žrebu nima posebnih želja. Vseeno pa priznava, da bi raje imel evropskega kot južnoameriškega tekmeca.

"Priprava za južnoameriške reprezentance je precej specifična. Evropski tekmec iz prvega bobna bi bil ugodnejši. Na drugi strani pa je vseeno, koga dobiš. Izhajam iz tega: če bomo mi pravi, če bomo pripravljeni tako, kot moramo biti za takšno tekmovanje, potem se lahko kosamo z vsemi. Če pa ne bomo, potem lahko imamo težave prav z vsakim. Treba je narediti vse za čim boljše priprave in nato odigrati tri tekme po najboljših močeh. Cilj pa si moraš postaviti in to je uvrstitev v drugi krog. Ne glede na to, kakšen bo žreb. Bo pa bržčas že precej bolj jasno, kakšne so naše možnosti, ko bomo videli, katere tri tekmece nam je žreb namenil," pravi Kek.

Delegacija NZS obiska Južnoafriške republike ne bo izkoristila le za žreb, temveč tudi za iskanje primerne baze za SP. "Zanima me predvsem videti in poiskati bazo za reprezentanco. Kajti na takšnem tekmovanju moraš ustvariti optimalne pogoje za priprave, za trening. Življenje na drugi celini ima svojo specifiko, nanj se je treba prilagoditi. Tudi čas prvenstva je malce neobičajen (junija in julija je v JAR zima; op. STA), potem je tu še višinska razlika med posameznimi mesti, ki tudi ima svoj vpliv ... Morda bomo prav zato morali igrati kakšno pripravljalno tekmo tudi v JAR. Več podrobnosti bo seveda znanih po žrebu, ko bomo videli, kje bomo igrali," je še dodal slovenski selektor.

Reprezentance bodo na žrebu razvrščene v štiri bobne. Slovenija bo v četrtem skupaj z Dansko, Francijo, Grčijo, Srbijo, Portugalsko, Slovaško in Švico. V prvem bobnu so nosilke Južnoafriška republika, Brazilija, Španija, Nizozemska, Italija, Nemčija, Argentina in Anglija, v drugem Avstralija, Japonska, Severna Koreja, Južna Koreja, Honduras, Mehika, ZDA in Nova Zelandija, v tretjem pa Čile, Paragvaj, Urugvaj, Nigerija, Kamerun, Slonokoščena obala, Gana in Alžirija.

Prireditev bo trajala 90 minut, na prizorišču pa si jo bo ogledalo več kot 2000 gostov (med njimi tudi znana južnoafriška igralka Charlize Theron, Nobelova nagrajenca Desmond Tutu in Frederik W. de Klerk ...) in približno 800 novinarjev. Za zabavni del prireditve bodo poskrbeli dobitnik grammyja zbor Soweto Gospel Choir, beninska pevka Angelique Kidjo in Johnny Clegg, ena najpomembnejših figur južnoafriške popularne glasbe. Vse pa bo prek video sporočila pozdravil tudi 91-letni Nelson Mandela. Prireditev bo odprl zdajšnji predsednik JAR Jacob Zuma.

Svetovno prvenstvo bo sicer med 11. junijem in 11. julijem prihodnje leto. Tekme pa bodo na naslednjih stadionih: Soccer-City-Stadion, Ellis-Park (oba Johannesburg), Greenpoint (Cape Town), Nelson-Mandela-Bay (Port Elizabeth), Moses Mabidha-Stadion (Durban), Loftus-Versfeld (Pretoria), Free-State (Bloemfontain), Royal-Bafokeng (Rustenburg), Mbombela (Nelspruit) in Peter-Mokaba (Polokwane). Prva tekma SP in finale bo na stadionu Soccer-City v Johannesburgu.