"Sem pričakovala, da se bodo le šalili. No, mogoče bodo po četrti zmagi," je v šali navrgla v četrtek zvečer in modro takoj dodala: "Morate pa vedeti, da se prav dobro zavedam, da se vsaka pravljica enkrat konča. Naredila pa bom vse, da se tudi tokrat še ne bo." Pravljično število je seveda tri. Po drugi plati bosta v disciplini, ki bo na sporedu tudi v Vancouvru, za pravljičnost v zgodbi še Vesna Fabjan in Katja Višnar.

Šprinterska kraljica je na Laponskem, v deželici Božička tik ob polarnem krogu, zmagala 25. novembra 2006 (2. Kuitunen, 3. Bjoergen), 1. decembra 2007 (2. Jacobsen, 3. Prochazkova) in 29. novembra 2008 (2. Andersson, 3. Kowalczyk). Sedaj lovi že 17. zmago v svetovnem pokalu. Ne skriva, da ji je trasa s klancem za dolg diagonalni korak pisana na kožo, Ruka pa eno najljubših prizorišč. Na Laponskem zaradi bolečega grla ne bo zmagovalke uvodne tekme Marit Bjoergen in Švedinje Anne Haag. Šprint pa bo izpustil tudi "Norges" Petter Northug, prvič bo nastopil Švicar Dario Cologna, dobitnik globusa 2009. Prvo ime moškega šprinta je seveda "Viking z Bleda" Ola Vigen Hattestad.

Prav z vadbo s kraljem šprinta zadnjih dveh sezon in dvakratnim svetovnim prvakom je Katja Višnar naredila še en korak k najboljšim. "Z mislimi sem že nekaj časa pri sobotnem šprintu. Če mi dobro uspejo kvalifikacije, potem bo lažje naprej," je vse bolj samozavestna Blejka.

Vesna Fabjan je dobila polet po štafetnem teku v Beitostolnu, ki obeta vsaj pet slovenskih tekačic na olimpijskih igrah. Klasični šprint bo še mala uganka. "Še vedno s pomočjo video kamere delamo analize mojega teka in odpravljamo napake v tehniki soročnega odriva. Na štart grem brez obremenitev," je odločna tudi Vesna Fabjan. Prvi trener Ivan Hudač, ki skrbi za vse tri, je s servisno ekipo v običajnem celodnevnem delovnem ritmu. "Iščemo kritično mejo namazanih smuči za optimalen klasični korak. Da bi bil oprijem še na minimalni meji, drsnost pa premo sorazmerno čim večja. Ker smo globoko v Skandinaviji in ker vremenske napovedi dobro zadenejo, se nam verjetno obeta kar stabilno vreme z nekaj stopinjami pod ničlo. Od punc pričakujem seveda soliden rezultat," Hudač nerad govori o številkah.