Trojica je skupaj s še najmanj tremi neznanci 25. junija pred ljubljanskim lokalom Cafe Open s prižganimi baklami in kamni napadla Blažiča, včeraj pa so ji začeli soditi zaradi javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti, zaradi nasilništva ter povzročitve splošne nevarnosti.

Mislili so, da je padla bomba

Mitja Blažič se je tistega večera v lokalu Cafe Open udeležil literarnega večera gejevske in lezbične literature. Ko je odšel ven na cigareto, je nenadoma zaslišal topotanje čevljev. Že nekaj sekund pozneje je pritekla gruča v črno oblečenih moških z zakritimi obrazi. V rokah so imeli prižgane bakle in kričali: "Pedri, prekleti pedri hudičevi!" "Planili so name, udarce sem dobival z vseh strani. Pred dvema letoma sem bil v Zagrebu že žrtev homofobnega napada in vedel sem, da ne smem pasti na tla, sicer bo z mano konec. Potem me je strahovito zapeklo in nato sem (verjetno s kamnom) dobil močan udarec v glavo. Nato so se pognali v beg," je pričal 35-letni oškodovanec. Med napadom so nasilneži eno od bakel vrgli tudi v lokal. "Obiskovalci, notri je moralo biti od 30 do 40 ljudi, so se grozno prestrašili. Mislili so, da je padla bomba," je povedal Blažič.

Blažič je dobil tri šive na glavi, ožganine in modrice ima po vsem telesu. Imel je tudi natrgane vezi v prstu, zaradi česar še vedno čuti bolečine. "Še hujše pa so psihične posledice. Še vedno me je strah hoditi po ulici, še posebej ponoči. Nelagodno se počutim, če kdo hodi za mano, imam moreče sanje. Po tistem me ljudje na ulici ogovarjajo in tudi zmerjajo. Pred časom sta mi dva fanta rekla, naj umaknem to ovadbo, ker gre za zlate maturante, da njihove mame doma jokajo in da bodo iz zapora prišli še slabši. Ovadbe ne morem umakniti, ker jih tožilstvo preganja po uradni dolžnosti. Pa tudi sicer je ne bi," je razložil oškodovanec, ki od obtožencev zahteva 10.000 evrov odškodnine.

Člani navijaške skupine Green Dragons

Trojica je vpletenost v izgred priznala že v preiskavi. Kous, ki naj bi bil tisti, ki je z baklo ožgal Blažiča ter jo nato še vrgel v lokal, je včeraj na kratko dejal, da spoštuje človeško dostojanstvo in obžaluje vse, kar se je zgodilo. V preiskavi pa je razložil, da je do lokala najprej odšla "izvidnica", da bi videli, koliko obiskovalcev je tam in kakšnih. "Hoteli smo le izraziti svoje stališče. Moti me, da v javnosti in pred otroki izkazujejo svojo spolno usmeritev. Otrok mora imeti mater in očeta, ne očeta in očeta," je dejal. Na vprašanje, kako da so pri njem doma našli nacionalsocialistično literaturo, je odvrnil, da jo pač preučuje - enako kot preučuje komunistično. "Prijatelje imam na obeh straneh," je razložil. Priznal je, da je tako kot tudi preostali napadalci del navijaške skupine Green Dragons, in tudi bakle so bile takšne, kot jih nosijo na tekme. Kdo so bili neznanci, s katerimi so prišli pred lokal, pa ne on ne druga dva niso hoteli razkriti. Stenovec je dejal, da je bil tam brez bakle, ko so ga vprašali po odnosu do homoseksualcev, pa je odvrnil, da nima nič proti nikomur. Šercer pa se je zagovarjal, da pri fizičnem obračunu z Blažičem ni sodeloval, bil je nekaj metrov stran.

Sojenje se bo nadaljevalo 26. januarja, ko bodo zaslišali prve od 19 prič. Do takrat Kous ostaja v priporu, Stenovec in Šercer, ki sta bila do zdaj v hišnem priporu, pa se bosta poslej zagovarjala s prostosti. Zadnje mesece sta namreč lahko zapuščala stanovanje in obiskovala šolo in predsednica senata, okrožna sodnica Mojca Zalar Kocjančič, je ocenila, da hišni pripor zanju nima več nobenega smisla.