Že konec tedna bodo Tadeja Brankovič Likozar, Klemen Bauer in Vid Vončina nastopili na pokalu IBU v švedskem Idru. Mamica Maše in štajerski rezervist za štafeto morata izpolniti normo za nastop v svetovnem pokalu. Dvajset odstotkov zaostanka za zmagovalko Turbo Tedi ne bi smelo biti vprašljivo. "Na treningu streljam odlično, celo bolje kot sem prej. Kondicije in moči pa mi še malo manjka do nekdanjega nivoja. Poškodba rame je morda pustila celo več posledic kot nosečnost," je pripomnila Tadeja, ki ji je tudi v času predstavitve mož Domen stal ob strani z Mašo v naročju. "Zanju me ne skrbi. Težje bom domotožje prenesla sama," je pripomnila biatlonka, s šestimi uvrstitvami na zmagovalni oder svetovnega pokala. Druga mamica Dijana Ravnikar se je šalila, da ima v času priprav pravo pomoč pestunje Andreje Mali.

V nasprotju z dosedanjimi običaji se na sezono pripravlja Klemen Bauer. Poleg bližnje sosede Teje Gregorin in Janeza Mariča bo najmočnejše "orožje". Lani je zalet pri napredku izgubil zaradi hude poškodbe v prometni nesreči, a je kljub temu s trenerjem Urošem Velepcem sijajno tempiral formo za svetovno prvenstvo (11. in 13. mesto). Ne skriva, da želi povsem na vrh. Da je iz šampionskega testa, kaže tudi njegova miselnost. V nasprotju z dolgoletno slovensko prakso, da do uvodne tekme svetovnega pokala naši ne nastopajo na mednarodnih tekmah, pač pa pripravljenost izkoriščajo le na internih trening tekmah, kakršno so imeli pred dnevi na Pokljuki, je sam izrazil željo, da tekmuje konec tedna na IBU pokalu (druga svetovna raven).

"Ker gresta v Idre Tadeja in Vid, je vseeno, če gre še tretji. Trener mi je dovolil. Želim imeti pravi test pred svetovnim pokalom. Občutek na treningih včasih vara, " je pojasnil Klemen Bauer, ki se še kako spremljal, kaj so delali norveški kolegi na tekaških svetovnih tekmah v Beitostolnu. Zmaga Ronya Hafsaasa, kot tretjega biatlonca v zgodovini med tekači za Bjoerndalnom in Bergerjem, ter odličen tek Bergerja in Andresena na isti tekmi je dovolj velik znak, kako hiter mora biti biatlonec. Bauer je tega sposoben, a doslej izven ozkih slovenskih biatlonskih okvirov o teku še ne razmišlja (na glas). Bauer se je s strelskim trenerjem Tomažem Kosem, sicer trenerjem ženskega dela z izjemo Gregorinove, zelo posvetil največji hibi - streljanju. "Obrnil sem nov list, pri delu in razmišljanju. Prepričan sem, da je kombinacija trenerjev Uroša za tek in Tomaža za streljanje zmagovita."

Ihanec je nekaj primerjave s "prebivalci" Valjavčeve višinske hiše, zmagovalcem tekme svetovnega pokala pred leti prav v Oestersundu Janezom Maričem, Petrom Doklom in Vasjo Rupnikom na interni tekmi na sijajno izkoriščeni domači Pokljuki dobil, le podatkov ni želel razkriti. Iz mimike sodeč je zmagal. Janez Marič je pripomnil, da ni bil optimalen: "Celo noč nisem spal, ker je hčerkica Kaja zbolela." Vasja Rupnik in bivanje na višini? "Tu je zelo dober zrak". Trener Velepec, ki mu beseda teče kot namazana, se je izvil z odgovorom: "Povem le toliko, da sem s trening tekmo zelo zadovoljen. V izredno težkih razmerah, v čofti, se je že na videz videlo, da so leteli." In prva dama med volkovi Teja Gregorin? Zasluži si posebno so(n)čno zgodbo.