Kot je na današnji novinarski konferenci poudaril Biščak, si v Zaresu želijo tak koncept lastništva zaposlenih, s katerim se bo povečala uspešnost podjetij.

Zares je v ponedeljek poslal odgovor SD na njihov predlog zakona, ki ureja delitev dobička zaposlenim - po njihovem predlogu bi bila udeležba obvezna - in lastništvo zaposlenih. "Menimo, da je zakon potreben dodelave in resne analize," je izpostavil.

Pojasnil je, da v svetu obstaja le en primer obvezne delitve dobička, ki pa ga je treba po njegovi oceni tudi analizirati in oceniti. Zakon, ki ureja to področje, je treba po Biščakovem prepričanju "dati v roke vladi", ki pa mora pred odločitvijo opraviti analizo. Odločitev brez analiz in le na podlagi "nekega občutka o pravičnosti" po njegovi oceni ni odgovorno sprejeti.

Omenjene zaveze so sicer del programske izjave Zaresa za ekonomsko demokracijo, ki so jo sprejeli na sobotni konvenciji stranke. Razlog za to izjavo je po Biščakovih besedah tudi gospodarska kriza, saj je to čas, ko je pomen motivacije in vere v možnosti pozitivnega izhoda iz krize zelo pomembna.

Biščak je pojasnil še, da so si v stranki želeli izogniti temu, da bi razprava o ekonomski demokraciji postala del "razredne razprave" med dvema blokoma, med sindikati in lastniki. Razprava o tem se je sicer že začela odvijati, vendar po Biščakovi oceni na precej ideološki način. Kot je ocenil, gre pri tem za vprašanje, kako se prilagoditi strukturnim spremembam med prebivalci in zaposlenimi. Prebivalstvo se tako v svetu kot Sloveniji stara, ravno tako se je zvišala izobrazbena raven.

Na konvenciji je Zares sprejel tudi programsko izjavo o prehodu v družbo znanja. Po besedah podpredsednika stranke Andreja Rusa je treba znanje vgrajevati v vse dejavnosti javnega in zasebnega sektorja, saj je uporaba znanja v vseh dejavnostih izjemno nizka.

Družba znanja po njegovi oceni vodi tudi k družbi dodane vrednosti, pripelje pa tudi do dobrih delovnih mestih. Družba znanja ne povečuje samo števila delovnih mest, ampak tudi odpravlja slaba delovna mesta, je navedel.

Rus je pojasnil, da Zares "z družbo znanja ne išče novega koncepta, ampak gre za domačo nalogo, ki doslej ni bila opravljena". Analiza Zaresa je med drugim pokazala, da ima Slovenija veliko razdrobljenih sektorskih politik, njihova programska izjava pa je umerjena na rezultat.

Programska izjava pomeni tudi zavezo Zaresovim ministrom (gospodarstvo, znanje, kultura in javna uprava), da bodo razvili integrirane politike, ki bodo vodile do končnega cilja in regulacije za družbo znanja. Izjava je tudi vabilo ostalim ministrstvom, naj se jim pridružijo in svoje politike sektorsko razvojno prilagodijo ali sinhronizirajo z enotno razvojno politiko, je še pojasnil Rus.