Jackson je bil nominiran tudi za umetnika leta. Ta čast pa je pripadla 19-letni country pevki Taylor Swift, ki je skupaj osvojila pet nagrad, med drugim za najbolj priljubljeno umetnico v kategorijah pop/rock in country, njen album "Fearless" pa so razglasili na najboljši album s country glasbo.

Prireditev, ki so jo v živo prenašali prek televizije, je odprla Janet Jackson z miksom svojih najbolj znanih pesmi. Jermaine Jackson je nagrade prevzel namesto brata, ki je umrl 25. junija letos, star 50 let. Michael Jackson je v več kot 40-letni karieri prejel 22 Ameriških glasbenih nagrad, leta 2002 je dobil tudi častno nagrado, ko so ga razglasili za umetnika stoletja.

"V glasbi na koncu nikoli ne gre za tekmovanje," je po razglasitvi za pevca leta izjavila Swiftova. "Že to, da te uvrstijo v kategorijo skupaj z Michaelom Jacksonom, ki ga bomo vedno pogrešali in imeli radi, je neverjetno velika čast."

Taylor Swift je osvojila tudi nagrado za najboljšo žensko izvajalko, za priljubljeno odraslo sodobno pevko.

Nagrade, poleg grammyjev najbolj zaželjene, podeljuje ameriška diskografska industrija. Nominirance določijo glede na prodajo njihovih plošč, zmagovalce pa izberejo glasbeni navdušenci prek spletnega glasovanja.