V norveških gorah je skupaj s 17-letno mladinko Anjo Eržen, Vesno Fabjan in Barbaro Jezeršek osvojila celo deveto mesto, skupaj pa so izpolnile olimpijsko normo (osmo mesto) za nastop v Vancouvru, ker je Rusija nastopila z dvema ekipama.

Presenečenje, domala senzacija je sledila v sobotnem popoldnevu. Potem ko je Petra Majdič zavračala nastope v štafeti, je popoldne v iskanju potrditve stopila "korak nazaj" in trenerji so postavili novo zasedbo. V dekletih je kar vrelo. V 17-letni Erženovi zaradi krstnega nastopa, v Majdičevi v iskanju potrditve, da je bolje pripravljena kot je pokazala prva tekma (19. mesto), v Fabjanovi, da lahko leti in v Jezerškovi v potrditvi, da je bil za slabši tek kriv le padec na ledu.

Erženova, nečakinja biatlonca Janeza Mariča, razkošen diamant od talenta, v prvi predaji v klasiki, kljub skupinskemu štartu, ki ni njena boljša plat, ni podlegla pritisku. Predala je na 15. mestu, a le minuto za vodilno Norvežanko Skofterud. Hkrati je bila dobra plat, da je 13 let starejša vzornica dobila predajo hkrati z največjo tekmico pretekle zime, Poljakinjo Justyno Kowalczyk. "Kar nisem mogla verjeti, kako leti. Trpela sem za njo in se tolažila, da bo morda umrla. Dvakrat sem naredila taktično napako, ko sem zaradi zasnežene smučine preveč skakala iz smučine v smučino in Kowalczykova mi je ušla. Vseeno, dobila sem potrditev, da zmorem," je bila Majdičeva zadovoljna z drugim časom vseh predaj v klasiki. Čeprav je Vesna Fabjan dobila predajo kot 13., je imela večino tekmic že na očeh. "Polovila jih je kot muhe," je tek kolegice, ko se je v novozapadlem snegu prebila na sedmo mesto, videla Petra. "Presenetila sem sebe in druge. Imele smo fantastične smuči. Sama sem tekla zelo sproščeno, kar je bil ključ do uspeha," je šesti čas predaje opisala Vesna Fabjan.

Medtem ko se je v ospredju Švedinja Kalla oddolžila Marit Bjoergen za sobotni poraz in Norveški preprečila poln izkupiček zmag, je imela svoje bitke Barbara Jezeršek. "Bile smo blizu celo petemu mestu. Malo mi je zmanjkalo, da bi ujela Italijanko, Kazahstanka je bila premočna. Res sem grizla. Ko sem začela že malo popuščati, je Gracer ob progi začel vpiti, da smo na olimpijadi, zato ne smem popustiti. Takrat je šlo do zadnjih atomov. Na koncu mi ni bilo nič jasno, ko so me vsi objemali. Ko sem dojela, so se ulile solze," je Barbara Jezeršk opisala zaključek in s tem hitro dočakala potrditev napovedi pred sezono, da se bo letos za njo kar kadilo.