Dobiček iz poslovanja (EBIT) v višini 59,5 milijona evrov je glede na enako obdobje lani nižji za 46 odstotkov, so danes prek spletnih strani Ljubljanske borze sporočili iz družbe.

Vzrokov za občutno znižanje čistega dobička je več. Spremenila se je struktura opravljenih storitev in prometa, nadaljevalo se je upadanje klasične govorne telefonije, znižale pa so se tudi marže. Na slabši poslovni rezultat so vplivale tudi neplačane zapadle pogodbene obveznosti nekaterih alternativnih operaterjev v vrednosti več kot 12 milijonov evrov.

"V današnjih razmerah dobiček ni več samoumeven. Če se primerjamo z drugimi operaterji, lahko vidimo, da marsikateri operater v naši soseščini ne beleži samo slabših rezultatov, ampak celo izgubo," je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani povedal predsednik uprave Telekoma Bojan Dremelj.

Ob tem priznava, da so seveda nekateri operaterji boljši in te si jemljejo za vzor. Ti operaterji so po besedah Dremlja pravočasno opravili notranjo konsolidacijo. Če bi to Telekomu uspelo že istočasno z izvedenim vstopom na tuje trge, bi bili lahko danes tudi sami vzor drugim operaterjem.

Nadzorni svet je potrebo po reorganizaciji sicer prepoznal, pravi Dremelj in izraža prepričanje, da se bo s tem spopadla nova uprava. Dremlju se z marcem, kot je znano, izteče mandat in se za naslednjega ne bo več potegoval.

V Telekomu sicer poudarjajo, da jim je uspelo poslovne prihodke ohraniti na ravni lanskih kljub svetovni gospodarski krizi in zaostrenim razmeram na trgu elektronskih komunikacij.

Poslovni odhodki skupine znašajo 580 milijonov evrov in so bili v primerjavi z enakim obdobjem leta 2008 višji za devet odstotkov. Med odhodki največji delež predstavljajo stroški storitev v višini 248,3 milijona evrov in so narasli za 14 odstotkov. Neto finančni dolg skupine pa se je po besedah člana uprava Filipa Ogrisa-Martiča povečal za dobro polovico na 581 milijonov evrov.

Skupina je sicer v prvih devetih mesecih za gradnjo, posodobitev in razvoj omrežij in storitev namenila 126,7 milijona evrov, od tega 89,6 milijona evrov v Sloveniji, drugo pa na trgih Jugovzhodne Evrope, kjer ima svoje hčerinske družbe. Naložbe so se na letni ravni znižale za dobro petino.

Matična družba Telekom Slovenije je v tem obdobju ustvarila za 300,5 milijona evrov poslovnih prihodkov, kar je za štiri odstotke manj kot v enakem obdobju lani. Čisti dobiček se je znižal za 26 odstotkov na 65,9 milijona evrov.

Pri tem se ji je število priključkov klasične govorne telefonije znižalo za dobrih 90.000 na 586.163. Tudi sicer se zmanjšuje pomen storitev stare tehnologije. Po drugi strani se povečuje pomen širokopasovnih storitev in paketnega prenosa. Tako se jim je število uporabnikov fiksnega širokopasovnega dostopa povečalo za 10 odstotkov na približno 210.000. Visoko rast beležijo zlasti pri IP-telefoniji in IP-televiziji. Povečuje se tudi pomen širokopasovnega mobilnega omrežja za dostop do interneta in za prenos podatkov.

Največja hčerinska družba, mobilni operater Mobitel, je v prvih devetih mesecih ustvarila za 306,9 milijona evrov poslovnih prihodkov, kar je za enajst odstotkov manj kot leto prej. Družba je ustvarila za 29,9 milijona evrov čistega dobička, kar je za 42 odstotkov manj kot leto prej. Padec prihodkov gre po pojasnilih glavnega izvršnega direktorja Mobitela Klavdija Godniča pripisati bolj ugodni ponudbi za uporabnike in posledičnemu padcu povprečne porabe vsakega porabnika.

Na Kosovu so se hčerinski družbi Ipko prihodki povečali kar za 42 odstotkov. Pozitiven je tudi dobiček iz poslovanja, ki znaša 3,6 milijona evrov. Čisti poslovni izid je zaradi velikih zagonskih stroškov in finančnih odhodkov za prejeta posojila še negativen, vendar je izguba skoraj štirikrat manjša kot v primerljivem obdobju.

V Telekomu glede morebitne nadaljnje širitve v tujini pravijo, da spremljajo trg in bodo proučili vsako morebitno novo priložnost, vendar pa se zdaj osredotočajo predvsem na to, da povečajo donosnost svojih že obstoječih družb v tujini.

Za celotno leto 2009 Dremelj napoveduje, da bodo prihodki ostali na ravni lanskih, čisti dobiček naj bi se znižal za 50 do 55 odstotkov, investicije pa za okrog 20 odstotkov.

Glede načrtov za naslednje leto v Telekomu pravijo, da bo načrt sprejet decembra ali januarja, a njegovih podrobnosti zaenkrat ne bodo razkrili. Dodajajo pa, da so pred časom veliko pričakovali od leta 2010, vendar pa se zdaj zavedajo, da je pred njimi gospodarsko še eno zelo zahtevno in naporno leto.

"Seveda pa bodo tudi v teh zahtevnih razmerah tisti, ki uspejo pravočasno narediti prave korake - vstopiti na nove trge, ponuditi nove storitve, poiskati notranje rezerve -, veliko uspešneje lahko preživeli kot tisti, ki v preteklem obdobju niso naredili ničesar," je poudaril Dremelj. Ob tem je prvi mož Telekoma prepričan, da je skupina Telekom v preteklosti naredila že kar nekaj takšnih korakov.