Vožnja z vlakom ponuja vrsto prednosti pred drugimi prevoznimi sredstvi. Umirjena in brezskrbna vožnja nudi ves čas poleg udobja tudi razgled na okolico in naravo, ki je sicer iz drugih prevoznih sredstev ne opazimo. Vožnja z vlakom je za vse generacije lahko prav posebno doživetje, najbolj pa v njej uživajo otroci. Skupaj z njimi se lahko starši in stari starši ob vikendih ali čez teden odpravijo na zanimive izlete po vsej Sloveniji. Slovenske železnice namreč ves čas ponujajo ugodnosti za dijake, študente, upokojence, družine in druge. Najbolj zanimive so zagotovo ponudbe, ki poleg železniškega in dodatnega avtobusnega prevoza zagotavljajo tudi turistične in gostinske storitve, strokovno vodenje in celovite programe za spoznavanje skrivnosti Slovenije ali pa le dostopnejše ure rekreacije.

V Sloveniji so številni zanimivi kraji dobro povezani z vlaki. Med njimi so številna termalna kopališča, na primer Atomske Toplice, Terme Ptuj, Laško, Terme Maribor ali Moravci. Mnogo je krajev z bogato zgodovinsko zapuščino in znamenitostmi, kot so Ptuj, Celje, Ljubljana... Tu je še slovenska Obala, Blejsko in Bohinjsko jezero. Zanimivih krajev, ki jih morda celo že poznate, a jih nikoli niste obiskali z vlakom, je zagotovo še veliko več.

Slovenske železnice so pred kratkim skupaj z Založbo kaset in plošč RTV Slovenija izdale zgoščenko s pomenljivim naslovom Vozi me vlak... Na njej so stare in nove uspešnice znanih slovenskih glasbenikov. V prihodnje med drugim načrtujejo tudi možnost nakupa in podaljševanja mesečnih vozovnic za študente in dijake s čip kartico po spletu. V drugi fazi je načrtovana tudi prodaja vozovnic na kartomatih in po spletu. Sodelujejo z EKO šolami, pri organizaciji informativnih dni, na prireditvah Lent, Pivo in cvetje, imajo pa tudi skupne ponudbe s tujimi železniškimi prevozniki. Poudarek dajejo tudi turistični ponudbi, saj pripravljajo turistične pakete v Sloveniji in tujini, prodajajo vozovnice za muzejski vlak in vzpostavljajo avtobusne linije do turističnih točk, trenutno do Postojnske jame in do Škocjanskih jam. (dj)