Kot so pojasnili na hrvaškem ustavnem sodišču, je zakon o posebnem davku, ki ga na Hrvaškem imenujejo še "krizni davek" in "harač", skladen z ustavnim načelom enakosti vseh državljanov pred zakonom in da varuje načela socialne države.

Predsednica ustavnega sodišča Jasna Omejec je dejala, da sodniki niso odločali na podlagi političnih ali ekonomskih ocen omenjenega zakona, temveč so svojo odločitev iskali izključno v besedilu ustave. Omenjeno odločitev je podprlo 11 ustavnih sodnikov, dva pa sta ji nasprotovala.

Proti posebnemu davku so bili sindikati in upokojenci ter številni univerzitetni profesorji in nevladne organizacije, predsednik Mesić pa je prvič v desetih letih na položaju predsednika države zahteval oceno ustavnosti katere izmed vladnih odločitev.

Ustavno sodišče je z današnjo odločitvijo obvezalo vlado, naj do konca leta 2010, ko poteče rok za izvajanje omenjenega zakona, redno ocenjuje potrebo za dodatnim davkom ter ga tudi umakne takoj, ko bodo ugotovili krepitev hrvaškega gospodarstva.

Vlada je pred kratkim potrdila, da z omenjenim davkom vsak mesec v državno blagajno pospravijo približno 26 milijonov evrov, s katerimi lahko izplačajo plače, pokojnine in socialne pravice. Vlada je z dodatna dva odstotka obdavčila vse mesečne prihodke nad 411 evrov, ter s štirimi odstotki tiste nad 822 evrov, zakon pa bo veljaven do 31. decembra 2010.