Bertoncelj je zadnji nastop sezone v dvorani Porsche-Arena v Stuttgartu opravil tako, kot si je le želel. Na konju je prikazal kar dobro vajo in se s četrto oceno prebil v finale, kamor so se uvrstili bolj ali manj vsi najboljši "konjeniki" sezone. "Vaja je bila kar lepa, lepo sem delal strige, nekaj težav pa sem imel pri sohnih in rusih, ko mi je klecnila roka. A izvlekel sem se in nato ujel pravi ritem, tako da je bil drugi del sestave res dober, visoko oceno pa mi je po mojem prinesel še uspešno izveden seskok," je po nastopu za STA iz Stuttgarta sporočil Bertoncelj.

"Zelo sem zadovoljen, saj je bila tekma kar 'divja', vsi asi so se prebili v finale, tako da se jutrišnjega nastopa res veselim. Čaka me super finale in upam, da bom nastopil tako, kot znam," je še dejal 25-letni telovadec Narodnega doma, za katerega je že znano, da bo sezono svetovnega pokala v skupni razvrstitvi končal med najboljšo trojico. Levji delež je namreč opravil na minuli tekmi v Osijeku, kjer je zaostal le za svetovnim prvakom Kitajcem Zhangom Hongtaom.

V Stuttgart se je v boj za zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala na drogu podal Aljaž Pegan, ki se je po zmagi na minulem pokalu v Osijeku na prvem mestu lestvice s 180 točkami izenačil s svetovnim podprvakom na drogu (telovadcem se v skupni zbir točk štejejo po štirje najboljši nastopi v sezoni) in do tedaj vodilnim na lestvici Nizozemcem Epkejem Zonderlandom. V finalu na Hrvaškem je Pegan slavil pred svojim letos največjim tekmecem za skupno zmago, ki pa je bil drugi, tako da sta se telovadca izenačila na prvem mestu in s tem poskrbela za razburljiv konec sezone.

Čeprav je Pegan napovedal, da se bo sam boril za zmago in se je tekme zelo veselil, pa se mu je kvalifikacijska sestava povsem ponesrečila. Najprej je med vajo padel pri težkem spustu, ki se imenuje po njem - peganu -, kar se mu ni pripetilo že vrsto let, nato pa se je kot pravi športnik še enkrat podal na orodje in skušal ponoviti tudi pegana. A pripetilo se mu je nekaj, kar se mu doslej v karieri po besedah slovenskih navijačev v dvorani Porsche še ni: pri peganu je še enkrat spet padel z orodja! Kljub temu ni odnehal in je do konca speljal vajo, imel je še nekaj težav, tako da je na koncu z enostavno salto končal vajo, za katero so mu sodniki prisodili skromnih 11,425 točke.

A kljub ponesrečenemu nastopu Pegan še ni izgubil vseh možnosti za skupno zmago; če ga želi Zonderland namreč prehiteti v skupni razvrstitvi, mora biti v sobotnem finalu najboljši, sicer si bosta tekmeca razdelila skupno zmago.

Poleg Pegana in Bertonclja sta na zadnjem dejanju sezone nastopila tudi Rok Klavora, ki se mu je nastop na parterju ponesrečil, saj je padel tako pri drugi kot pri tretji diagonali, zato je nastop na preskoku kar odpovedal, ter Žiga Britovšek, ki je za nastop na konju prejel 13,725 točke. Sestava po besedah trenerja Sebastijana Piletiča ni bila najboljša, zataknilo pa se je pri seskoku.

Že zdaj pa je jasno, da si je Mitja Petkovšek že zagotovil skupno zmago v svetovnem pokalu na bradlji, čeprav je zadnji dve tekmi (Osijek, Stuttgart) zaradi poškodbe hrbta izpustil. V Stuttgart je sicer odpotoval z ekipo, a le kot gledalec in navijač, predvsem pa zaradi slovesne razglasitve najboljših v minuli sezoni svetovnega pokala Mednarodne gimnastične zveze (FIG).