Na mariborskem območju z okolico po podatkih sekretarja sindikata SKEI za Podravje Branka Medika stavka več kot polovica od 70 podjetij, v katerih ima sindikat svoje podružnice in 6000 članov. Proizvodnja v večjih družbah stoji, med njimi Mariborska livarna Maribor (MLM), Cimos, Elektrokovina predstikalne naprave, bistriški Impol in hoški ADK.

Za stavko se niso odločili v ormoški Carreri Optyl. Prav tako ne stavkajo v Tovarni vozil Maribor (TVM), kjer so po besedah sekretarja SKEI Tam Zvonka Slane stavkali tri dni že v minulem tednu, ob izpolnitvi zahtev s strani vodstva pa so sezavezali, da ne bodo stavkali iz drugih razlogov.

Stavke ni tudi v Montavarju, kjer je vodstvo delavcem grozilo z odpuščanjem in drugimi ukrepi. V Impolu se niso odločili za celodnevno stavko. Svoje zahteve so v dogovoru z vodstvom podjetja dosegli že pred časom, vseeno pa podpirajo sindikalne aktivnosti z zbiranjem podpisov.

Zato pa delo stoji v MLM, kjer so zjutraj že opravili zbore delavcev, enako pa bodo storili tudi v popoldanski izmeni. Kljub temu pa najnujnejša dela zaradi potrebnega vzdrževanja peči vseeno opravljajo.

Na ptujskem območju po besedah sekretarja tamkajšnje območne organizacije Franca Trbuca izmed obeh večjih sistemov stavkajo le v Agisu, ki v šestih podjetjih zaposluje okoli 180 ljudi, medtem ko se v Talumu za to potezo niso odločili. V družbi po besedah sindikalista Milana Fajta solidarnostno podpirajo, vendar pa po njegovih besedah v Kidričevem klasične stavke nikoli ni, saj morajo obvezno poskrbeti za peči in ohranitev taline.

Na celjskem območju so v Gorenju proizvodnjo ustavili ob 6. uri. Predsednik podjetniškega sindikata Gorenja Žan Zeba je povedal, da trenutno stavka okrog 4000 delavcev, kdaj bodo stavko prekinili pa še ne more napovedati. Proizvodnjo so ustavili tudi v celjskem podjetju Emo posoda, kjer je zaposlenih okrog 140 delavcev. Prav tako se je stavki pridružilo okoli 750 delavcev Alposa iz Šentjurja, ki pa delajo na različnih lokacijah.

Predstavnik celjske območne Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Mirko Hirci je povedal, da je proizvodnjo ustavilo tudi 500 delavcev Štore Steel. K opozorilni stavki se je na Celjskem pridružilo še okrog 285 delavcev štorske družbe Valji group ter 470 delavcev v žalskem Novemu.

Delavci zreškega Uniorja v stavki ne sodelujejo, saj so se z upravo družbe dogovorili za ustrezne plače. Najlažji izhod so našli v šempetrskem Sipu, kjer so delavci na skrajšanem delovniku in je vodstvo podjetja danes razglasilo za dela prost dan.

Na območju severne Primorske se je opozorilni stavki SKEI pridružilo okoli 1300 zaposlenih v Iskri Avtoelektriki. S stavko so začeli ob 7. uri, na delovnih mestih pa skupaj stavkata tako dopoldanska kot popoldanska izmena, saj želijo na ta način tudi znižati stroške, je povedal predsednik SKEI v šempetrski družbi Valter Bensa. Po njegovih besedah bodo stavko izkoristili tudi za zbore in informiranje članstva.

Stavki pa se niso pridružili zaposleni Kolektorju. Kot je povedal predsednik sindikata SKEI v idrijskem koncernu Dragan Novakovič, so se po tritedenskih pogajanjih z vodstvom družbe v torek dogovorili za petodstotni dvig mase za plače, in sicer polovico s prvim decembrom, polovico pa s prvim januarjem.

Po besedah Novakoviča, ki je tudi predsednik idrijsko-cerkljanskega odbora SKEI, ne stavkajo niti v družbi Eta Cerkno, kjer so prav tako dosegli dogovor o dvigu plač. So pa zato delo ustavili v Hidriinih družbah Klima v Godoviču in Rotomatika v Spodnji Idriji. V prvem podjetju bo nekaj ur stavkalo 200 zaposlenih, v drugem pa med 6. in 23. uro 450 delavcev.

Koroška podjetja splošno opozorilno stavko podpirajo, pridružujejo pa se ji različno. Kot je povedal sekretar koroške območne organizacije SKEI Jože Kolar, bodo delavci delo prekinili med 13. in 15. uro ter med 22. in 23. uro v podjetjih Fiskus, Sistemska tehnika, Serpa, SŽ Oprema, Litostroj Ravne, Akers valji, Croning livarna, Armature Muta, Stroj Radlje, Hypos Muta, Monter Dravograd, Abrasiv Muta in Livarna Vuzenica.

V podjetju Struc Kovačija Muta delajo po 36-urnem delovnem tednu, zato bodo tam na članskih sestankih zbirali podpise podpore. Zaradi zahtev delovnega procesa pa dela ne bodo prekinjali v podjetjih Metal Ravne, TAB Mežica in MPI, bodo pa v teh podjetjih potekali članski sestanki, je povedal sekretar koroške organizacije SKEI, ki združuje okoli 2100 članov.

Stavka tudi ne poteka v jeseniškem Acroniju, kjer so po besedah predstavnika sindikata SKEI Marjana Žurmana z upravo v četrtek dosegli dogovor, da je najnižja plača zaposlenega v Acroniju 600 evrov neto. Dogovor bodo delavci dobili obračunan že pri plači za oktober, ki bo po njegovih besedah izplačana v ponedeljek, 16. novembra.

Stavkovne zahteve SKEI podpirajo tudi v kranjskem podjetju Iskratel, kjer pa zaposleni dela niso prekinili, napovedali pa so članski sestanek, sestanek izvršnega odbora sindikata oz. zbor delavcev z namenom, da vodstvu družbe predstavijo svoje zahteve in da skupaj poiščejo možne načine za njihovo izpolnitev.

V SKEI so zelo zadovoljni z udeležbo v stavki

V Sindikatu kovinske in elektroindustrije (SKEI) Slovenije ocenjujejo, da je udeležba v današnji "glede na vse napore delodajalcev, vložene v preprečevanje stavke v tem tednu" odlična. Po doslej zbranih podatkih v stavki aktivno sodeluje več kot 120 podjetij in skoraj 30.000 delavcev, so sporočili iz SKEI.

Udeležba na današnji stavki članov SKEI s svojo številčnostjo potrjuje pravilnost zahtev SKEI za višje plače v kolektivnih pogodbah dejavnosti, v sporočilu medijem navaja predsednica SKEI Slovenije Lidija Jerkič. Stavka po navedbah sindikata poteka v več kot 50 odstotkih podjetij, kjer imajo organizirane sindikalne podružnice, udeležuje pa se je več kot 70 odstotkov članstva.

Stavki so se pridružili tudi člani drugih sindikatov in nečlani, povsod pa je po navedbah Jerkičeve zaznati podporo, ki jo izkazujejo tudi z zbiranjem podpisov za trajajočo stavko in podporo zahtevam protestnega shoda, napovedanega za 28. november.

Jerkičeva je, kot je dejala za STA, zadovoljna tudi z nekaterimi "drobnimi znaki", ki potrjujejo po njenem pravilno odločitev sindikata za stavko. Kot pravi, so se za stavko odločili tudi v nekaterih manjših podjetjih, kjer prvotno tega niso načrtovali. "Ugotavljam, da se zbuja duh solidarnosti, kar je lahko samo uspeh za naprej," je dejala Jerkičeva.

Sicer pa večjih težav v poteku današnje stavke doslej ni bilo. Na težave so naleteli le zaposleni v podjetju Elrad iz Gornje Radgone, kjer delavcem po besedah Jerkičeve niso dovolili vstopiti v delovne prostore. Sindikat je primer prijavil inšpekciji.

Po mnenju GZS "referendum SKEI" ni uspel

Na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) ugotavljajo, da današnji t.i. "referendum SKEI" ni uspel, saj se je po njihovih informacijah stavke udeležilo manj kot tretjina vseh zaposlenih v panogah kovinske in elektroindustrije. GZS ob tem poziva k razumu in socialnemu dialogu z namenom približevanja rešitvam problema nizkih plač in konkurenčnosti.

Na GZS obžalujejo, da je v nekaterih podjetjih prišlo do prekinitve dela v celotnih izmenah, hkrati pa ugotavljajo, da t.i. "referendum SKEI" ni uspel.

Na zbornici ocenjujejo, da v Sindikatu kovinske in elektroindustrije (SKEI) Slovenije pretiravajo glede obsega stavkovnega vala. "V pretiravanjih o obsegu stavkovnega vala vidimo poskus sindikata SKEI za svojo lastno promocijo, za katero je pripravljen žrtvovati tudi številna delovna mesta," so sporočili z GZS, kjer so ob tem izrazili zaskrbljenost, ker so, kot navajajo, v posameznih podjetjih člani SKEI fizično šikanirali tiste delavce, ki so hoteli delati.

Na GZS pozivajo k razumu in socialnemu dialogu, saj po njihovem praksa izsiljevanja s stavko ali bojkotiranje dialoga v okviru Ekonomsko socialnega sveta pomeni oddaljevanje od rešitve problema nizkih plač in premajhne konkurenčnosti slovenskega gospodarstva.