O zadevi po navedbah kranjske policijske uprave poteka intenzivna kriminalistična preiskava. Policisti in kriminalisti PU Kranj v sodelovanju z upravo kriminalistične policije Generalne policijske uprave nadaljujejo z zbiranjem obvestil in preverjanjem okoliščin primera.

Policistom še ni znano, kakšno eksplozivno telo je bilo uporabljeno v ponedeljkovem napadu, saj forenzične preiskave še potekajo.

Kot je znano, je v ponedeljek nekaj pred 23. uro ob stanovanjski hiši okrožne sodnice Katarine Turk Lukan v Radovljici odjeknila eksplozija, v kateri je bila lažje poškodovana njena hči. V Slovenskem sodniškem društvu in sodnem svetu so napad ostro obsodili, policija pa sklepa, da je bil povezan z delom Turk Lukanove. Policija je sodnici in njeni družini zagotovila stalno varovanje.

Goršek še brez novic o preiskavi napada na okrožno sodnico

Ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal in generalni direktor policije Janko Goršek sta danes v Novi Gorici obiskala tamkajšnjo policijsko upravo. Goršek je ob tem pojasnil, da policisti in kriminalisti na Gorenjskem ter širše v Sloveniji še intenzivno preiskujejo ponedeljkov napad z eksplozivnim sredstvom na sodnico v Radovljici.

"Bistvenih novosti ni, razen da preiskava intenzivno poteka," je v zvezi s preiskavo s ponedeljkovim napadom z eksplozivnim sredstvom na okrožno sodnico Katarino Turk Lukan povedal Goršek. Ponovil je, da dosedanje ugotovitve kažejo na zelo veliko stopnjo verjetnosti, da bi bil lahko motiv za napad povezan z delom sodnice.

"Upam, da bomo čim prej odkrili, kdo je odgovoren za to dejanje. Ker ni ga boljšega načina za preprečitev takih zadev kot preventiva, ki izvira iz hitrega odkritja," je dodala Kresalova. "Večino zadev je policija izjemno hitro odkrila. Če ji še to uspe hitro razrešiti, je to dovolj velika negativna ovira, da se to ne bi ponavljalo," je poudarila. Po njenih besedah je bombni napad na sodnika lahko uperjen tudi v "same temelje demokratičnosti naše ureditve". Sicer ministrica verjame, da je Slovenija varna država.

V zvezi z varovanjem sodnikov je Goršek pojasnil, da policija pri tem sodeluje z ministrstvom za pravosodje. "Zavedati se je potrebno, da ima policija tudi v takih primerih omejene kadrovske vire, če bi šla zadeva v prevelike širine ... Ampak jaz ne pričakujem, da bi šla zadeva tako daleč," je dejal.

Sodni svet obsoja ponedeljkov napad na sodnico

Sodni svet najostreje obsoja ponedeljkov napad na sodnico in njeno družino ter pričakuje, da bodo pristojni organi storili vse, da bodo izsledili storilca tega kaznivega dejanja in da se bo proti njemu v skladu z zakoni ustrezno ukrepalo, so danes sporočili s Sodnega sveta.

Kot so zapisali, so nevarnosti stalni spremljevalec sodniškega poklica, vendar pa je to brutalno dejanje preseglo vse dosedanje oblike nasilja zoper sodnike in pomeni napad na sodstvo kot temeljno institucijo delovanja pravne države.

"Opozarja nas, da si moramo vsi, in ne samo sodniki, prizadevati za utrjevanje ugleda in varnosti sodniškega poklica," so zapisali člani sodnega sveta, ki verjamejo, da tudi takšni dogodki sodnikom ne bodo vzeli poguma in volje za izvrševanje njihovega poslanstva.