Pred vami je tekma generacije.

Vsi pričakujemo izredno težko tekmo. Vsem je znano, da je ruska reprezentanca izjemno kakovostna in velik favorit, zato so naši tekmeci samozavestni v svojih izjavah. Tudi mi nismo brez možnosti. Dobro smo odigrali celotne kvalifikacije, v dveh tekmah z Rusijo bomo skušali vse skupaj še nadgraditi. Pustili bomo srce na igrišču. Prepričani smo, da lahko na prvi tekmi iztržimo ugoden izid in na povratni tekmi pred svojimi gledalci postavimo piko na i.

Razlika ni le v velikosti držav, ampak tudi v ceni igralcev na nogometni borzi. Samo prvi zvezdnik Rusije Aršavin je vreden več kot skoraj vsa slovenska reprezentanca skupaj.

Ko reprezentanci stopita na igrišče, vrednost na borzi sploh ni pomembna. Mi smo pred dvema mesecema odigrali prijateljsko tekmo z Anglijo in se pokazali v zelo dobri luči. V naših glavah točno vemo, kaj si želimo na vsaki tekmi. Osredotočili se bomo predvsem sami nase. S tem, koliko je kdo vreden, se ne obremenjujemo. Mi želimo nadgraditi tisto, kar smo prikazali doslej.

Prva tekma bo v Moskvi, povratna v Mariboru. Ali je to prednost ali slabost?

Treba je odigrati dve tekmi. Za nas je ugodneje, da igramo prvo tekmo v gosteh. Pred domačimi gledalci, ki nam bodo vlili še dodatno energijo, bomo naredili piko na i in se uvrstili na svetovno prvenstvo.

Slovenija je četrtič v dodatnih kvalifikacijah. Uspešna je bila obakrat, ko je povratno tekmo igrala v gosteh. Tokrat bo povratna tekma v razprodanem Ljudskem vrtu.

To je statistika, s katero se ne obremenjujemo. Mi moramo biti osredotočeni na sedanjost in tekmi z Rusijo, ki je velik favorit, a tudi mi imamo svoje odlike, ki smo jih pokazali skozi kvalifikacije. Iz tekme v tekmo smo igrali boljše, če bomo dosedanje predstave še nadgradili, lahko presenetimo Ruse.

Kako se pripraviti na igranje na umetni travi?

Priprave bodo temeljite, zato na umetni podlagi vadimo že v Kidričevem. Med naravno in umetno travo je sicer razlika, a ne prav velika. Igralno površino na štadionu Lužniki bomo preizkusili v petek. Verjetno bo prihajalo do napak v igri, vendar mi bomo vse nadoknadili z borbenostjo in kompaktnostjo.

Pri prilagajanju na ruski mraz ne boste imeli težav, ker imate že dovolj tovrstnih izkušenj z Norveške.

Z mrazom imam dovolj izkušenj, a to ni takšna težava, da bi se morali z njo obremenjevati. Je veliko drugih in pomembnejših stvari, o katerih moramo razmišljati. V Moskvo bomo odpotovali že v četrtek, zato bomo imeli dva dni časa, da se privadimo na tamkajšnje razmere.

Vaše dosedanje izkušnje z igranjem v Moskvi?

Enkrat sem bil tam z mlado reprezentanco Slovenije, a od tega je že osem let.

Prva asociacija, ko vam človek omeni Rusijo.

Ker smo nogometaši, nas druge stvari ne zanimajo, zato ob omembi Rusije pomislimo na nogomet. Imajo izredno kakovostno reprezentanco z odličnim selektorjem.

Abramovič ima v ruskem nogometu velik vpliv, saj z njegovim finančnim vložkom dvigujejo kakovost ruskega klubskega in reprezentančnega nogometa. Ali je možno, da bi s svojim ugledom in močjo v zakulisju vplival na razplet dogodkov na igrišču.

O tem ne razmišljam in do nečesa takega ne bo prišlo.

Vaš status v klubu West Bromwich Albion ni idealen. Na zadnjih tekmah ste sedeli na klopi.

Od prvega dne, ko je trener postal Italijan Roberto Di Matteo, so se stvari spremenile. Med nama ni težav, a že od prvega dne ni tudi želene komunikacije. Med pripravami nisem nobene prijateljske tekme odigral na svojem najboljšem položaju v sredini zvezne vrste. O tem največjem problemu sem se s trenerjem pogovoril že nekajkrat. Ne gre za osebni spor, da nasprotujem njegovi odločitvi. Problem je v tem, da moj položaj od prvega dne ni takšen, kot bi si želel. Na zadnjem sestanku sva si izmenjala najina mnenja. Na krilnem položaju ne želim več igrati. On pravi, da v tem trenutku sredi zvezne vrste ne morem igrati, zato sem se znašel na stranskem tiru. Januarja si bom skušal poiskati nov klub.

Ali je 14 dni brez tekme pustilo posledice na vaši pripravljenosti.

Tudi, če ste vi 14 dni na bolniški in nato pridete nazaj v službo, to ne predstavlja nobenega problema, ampak delate normalno naprej. Imam že dovolj kilometrine, trdo sem treniral, zato je pripravljenost na najvišjem nivoju.