Skrbni pregled bodo v Mercatorju predvidoma začeli v nedeljo, zaključno poročilo pa naj bi bilo predvidoma objavljeno najkasneje do konca februarja prihodnje leto oziroma skupaj z revidiranim letnim poročilo, so sporočili iz Mercatorja.

Ker so nekateri pomembnejši lastniki Mercatorja (op. p. banke, ki so do delnic Mercatorja prišle z zaplembo premoženja Infonda Holdinga) v preteklih mesecih družbi neformalno posredovali informacijo, da glede na svoj naložbeni profil ne nameravajo ostati dolgoročnejši lastnik delnic, je uprava sklenila, da bo poročilo o skrbnem pregledu na željo takšnih lastnikov posredovala tudi potencialnim novim investitorjem v delnice družbe,“ so še sporočili iz družbe, ki jo vodi Žiga Debeljak. S tem bodo, tako v Mercatorju, obstoječim lastnikom, ki bi želeli izstopiti iz lastništva in novim investitorjem, ki bi vanj želeli vstopiti, omogočili „transparentno, celovito in učinkovito presojo svojih investicijskih odločitev.“

„Uprava ocenjuje, da bo s tem prispevala k stabilizaciji lastniške strukture, ki je pomembna za nadaljevanje dolgoročnega samostojnega razvoja Skupine Mercator v skladu z začrtanimi strateškimi usmeritvami,“ je preko spletnih strani Ljubljanske borze še sporočil Debeljak.

Kot smo že poročali uprava in nadzorni svet Mercatorja prihodnje lastniške konsolidacije družbe ne želita prepustiti naključjem. Uprava je namreč nedavno začela postopke predpriprave na izdajo do 20 odstotkov osnovnega kapitala družbe z izdajo novih delnic, pri katerem lahko izključijo prednostno pravico obstoječih delničarjev.

Kot uradni razlog za izdajo odobrenega kapitala uprava navaja pravočasno zagotovitev dodatnih finančnih virov v primeru morebitne izvedbe strateških povezav na področju trgovske, nepremičninske ali druge dejavnosti. Zaradi spremenjenih gospodarskih okoliščin na trgih jugovzhodne Evrope namreč ugotavlja, da se pojavljajo nove priložnosti za strateške povezave. Zaradi omejenih finančnih virov bi lahko Mercator kot vir uporabil tudi novo izdane delnice iz odobrenega kapitala, podobno kot je pred leti izpeljal povezavo s srbsko družbo M$amp;B Rodić, ki je trenutno 4,6-odstotni lastnik Mercatorja.

Po razlastitvi Infonda Holdinga so domače in tuje banke že skoraj 37-odstotne lastnice Mercatorja. Ker banke načeloma niso zainteresirane za dolgoročno lastništvo podjetij, je pričakovati, da bodo sčasoma poskušale prodati svoje deleže. Če bi se dogovorile za skupno prodajo, prek katere je mogoče iztržiti najvišjo kupnino, bi kupec moral objaviti ponudbo za prevzem in skoraj zagotovo bi prišel tudi do večinskega lastništva. Banke za zdaj sicer še ne hitijo s postopki umika iz Mercatorja, z izjemo Unicredit banke, ki je do svojega osem odstotnega deleža prišla že spomladi z zasegom delnic Istrabenzu. Zadnje mesece namreč Unicredit banka pri preostalih lastnikih ves čas preverja možnost skupne prodaje, saj bi samo z oblikovanjem večjega paketa delnic lahko k nakupu pritegnila tudi tuje partnerje iz trgovske branže.

Več kazalcev poslovanja Skupine Mercator si lahko pogledate na spletni strani Poslovnega Dnevnika pod ikono analize podjetij ali na tej povezavi.