Čeprav sta se doslej spretno ubranila družabnih kronik, pa bosta kot slovensko-norveški par zvezdnika zime Katja Višnar in Ola Vigen Hattestad. 27-letni šprinter iz mesta Oerje je na Bledu in v Sloveniji že kot doma. Princ Katje Višnar je na smučeh nesporni kralj šprinta: z dvema zlatima kolajnama s svetovnega prvenstva v Liberecu, malim kristalnim globusom, osmimi zmagami v svetovnem pokalu, od tega šest v pretekli sezoni. V bistvu pa je zelo skromen fant, ki se javnosti ne želi preveč izpostavljati, razen na športnih terenih.

Čeprav o zvezi Katja Višnar nerada govori (Vikinga tudi ni želela pokazati v času predstavitve reprezentance na ledeniku Ramsau, čeprav je bil tedaj v bližini), pa izkušenj, ki jih dobiva ob šprinterskem kralju, pri napredku ne skriva. "Po vseh testih in občutkih sem hitrejša in bolj vzdržljiva kot lani. Ola je dejal, da bi morala glede na videno biti večkrat bližje najboljšim, kot sem bila lani," je pripravljenost razkrila Katja Višnar, 25-letna Blejka, ki je doslej 16-krat pritekla med trideset v svetovnem pokalu, najvišje na 12. mesto marca v Stockholmu.

Hattestad je zelo samostojen, čeprav ima svojega trenerja in se seveda udeležuje reprezentančnih akcij. Veliko stvari analizira sam, kar je sicer praksa največjih šampionov. "Tudi meni je veliko svetoval pri tehniki teka, predvsem pri drsalnem koraku. Klasika je bila že prej zelo dobra. Zame je pozitivna izkušnja tudi to, da Norvežani trenirajo veliko bolj sproščeno in se posebej ne obremenjujejo s količino treninga, čeprav zelo trdo trenirajo," pravi Katja.

Trener Vladimir Korolkevič, ki je bil kot trener Višnarjeve največ v bližini šprinterskega kralja, je bil kar malo presenečen nad njegovim sistemom treninga. "Mnogo več, kot bi za šprinterja pričakovali, trenira počasi, na bazični osnovi. Zelo je pazljiv pri intenzivnosti, čeprav treninga za moč in hitrostno vzdržljivost ne manjka," je opazil Volodja.

Zanimivo, da Hattestad v času treninga v Sloveniji ni izkoriščal bivanja v višinski hiši v Planici. Norveški šampion spoštuje odločitev norveškega olimpijskega komiteja, ki je že pred leti pod pritiskom boja proti dopingu dvomilo o spornosti simulacije velikih nadmorskih višin. Prakso, ki jo sedaj izkoriščajo praktično vsi vrhunski športniki po svetu, naj bi norveški olimpijski komite uradno dopustil šele v naslednjem letu. Hattestad pa v lovu za olimpijskim zlatom, kot je po besedah iz norveških medijev njegov edini in glavni cilj, noče ničesar tvegati prezgodaj. "Dovolj tvegano je že to, da je vse odvisno od enega dneva," je dejal Ola Vigen Hattestad za norveški "langrenn", kjer je Katja že omenjena v stranski vlogi.