Sklep o dokapitalizaciji so lastniki mariborske zavarovalnice sprejeli na skupščini letos avgusta. Dopolnitev statuta s poglavjem o odobrenem kapitalu sodi v okvir sanacijskih ukrepov družbe, ki sta jih sprejela uprava in nadzorni svet za izboljšanje poslovnega izida zaradi intenzivnega škodnega dogajanja. Rok za vplačilo delnic iz prvega kroga dokapitalizacije je potekel v petek.

Uprava zavarovalnice je na današnji seji obravnavala še poslovni rezultat zavarovalnice v prvih devetih mesecih. Zavarovalnica je zbrala 211,6 milijona evrov premije, izplačala pa 143,6 milijona evrov odškodnin. Na področju premoženjskih zavarovanj je izkazala 10 milijonov evrov izgube, na področju življenjskih zavarovanj pa 3,7 milijona evrov dobička.

Prvo devetmesečje je tako Zavarovalnica Maribor zaključila s 6,3 milijona evrov izgube, kar pomeni za 13,9 milijona evrov boljši rezultat od tistega iz prvega polletja letošnjega leta. Glede na uspešno vplačane delnice - skupaj so bile razpisane delnice v vrednosti 14,2 milijona evrov - je uprava danes sprejela sklep, da je dokapitalizacija zavarovalnice s tem uspešno zaključena.

Tržni delež Zavarovalnice Maribor se je povišal z 12,9 odstotka ob koncu septembra lani na 13,3 odstotka ob koncu septembra letos in je tako na drugem mestu med slovenskimi zavarovalnicami.

Kot je po današnji seji uprave dejal predsednik uprave Zavarovalnice Maribor Drago Cotar, je sedaj primeren trenutek za razvoj in ne rast; torej bodo v ospredje še bolj stopili izboljševanje procesov, postopkov, prodajnih in poprodajnih storitev. Zavarovalnica Maribor je v sporočilu za javnost še zapisala, da so obdobje krize izkoristili za uvajanje nove sistemizacije in modela kompetenc; pa tudi za izboljšavo hitrih cenitev škod preko serviserjev in učinkovitejšo likvidacijo škod.