Italijanski preiskovalci sicer niso navedli imen, a vsaj pri sedmih ali osmih kolesarjih sumijo, da so si pomagali z omenjeno različico krvnega dopinga. Italijanski državni tožilec Benedetto Roberti zdaj napoveduje, da bo analize italijanskega laboratorija Acqua Acetosa s pomočjo Mednarodne kolesarske zveze primerjal z vzorci, ki so shranjeni v protidopinškem laboratoriju v Lozani. Primerjave naj bi bile narejene v nekaj mesecih.

Italijanski preiskovalci so se za novo analizo 82 vzorcev iz leta 2008 odločili potem, ko je kolesar Emanule Sella priznal krvni doping s sredstvom CERA. Na lanski italijanski pentlji antidopinški laboratoriji namreč sploh še niso zasledovali uporabo sredstva CERA, ki velja za naslednika sredstva EPO, ampak so se s s tem začeli ukvarjati šele na lanskem francoskem Touru.

Lani je na Giru zmagal Španec Alberto Contador, letošnji zmagovalec Toura, pred Italijanoma Riccardom Riccom in Marziom Bruseghinom. Riccu so kasneje v Franciji dokazali uporabo sredstva CERA. Letošnji končni vrstni red na dirki po Italiji pa je odvisen predvsem od primera Danila di Luce, ki so mu dokazali uporabo CERA, a primer še ni zaključen.