Kmetija slavnih ne predstavlja kršitve predpisov, tako po terminski kot vsebinski plati oddaje, so v sporočilu za javnost zatrdili na POP TV.

Po njihovih navedbah namreč v oddaji ni prikazana pornografija, ampak "prizori iz vsakdanjega življenja, kamor sodi tudi golota. Oddaje tudi ne vsebujejo prizorov pretiranega nasilja, ampak nesoglasja med tekmovalci". Presoja o vprašanju, ali so bila morda s predvajanjem programskih vsebin kljub vsemu kršena pravila zakona o medijih, pa je po njihovem na strani z zakonom določenega regulatorja.

"Javna televizija enako kot POP TV nastopa tudi na oglaševalskem trgu, zlasti pa ji s komercializacijo svojega programa konkurira, zato razumemo njeno pozicijo, v kateri se je znašla zaradi novega, močnega programskega aduta komercialne televizije," so navedli na POP TV.

Edini javni interes, ki naj bi ga javna RTV zagotavljala, je po mnenju komercialne televizije določen v zakonu o RTV Slovenija. Slednji "pomeni predvsem pripravljanje in predvajanje kvalitetnih programskih vsebin, ne pa odvračanje pozornosti s svojih zgrešenih programskih odločitev na način hujskanja, kazanja s prstom na druge in ustvarjanja zunanjega sovražnika".

Tako je, nadaljujejo na POP TV, razumeti tudi nedavni poziv RTVS ministrstvu za kulturo in Svetu za radiodifuzijo pri Agenciji za pošto in elektronske komunikacije (Apek) za premaknitev oddaje v poznejši termin.

Očitke javnega zavoda, da kršijo določila zakona o medijih in Konvencijo o otrokovih pravicah oziroma da s predvajanimi vsebinami ustvarjajo "nelojalno konkurenco", tako na komercialni televiziji zavračajo.

Kmetija slavnih po mnenju RTVS krši zakon o medijih in s prikazovanjem spolnosti v otrokom dosegljivem časovnem terminu krši konvencijo o otrokovih pravicah. Pristojne nadzorne institucije so zato pozvali k časovni prestavitvi oddaje, a ti "niso storili ničesar", so v petek navedli na RTV in napovedali uporabo vseh možnih pravnih sredstev, da ukrepe dosežejo.

Z Inšpektorata za kulturo in medije so prijavo v zvezi z oddajo odstopili Apeku. Ti so za STA potrdili, da so pritožbo RTVS prejeli ter postopki v zvezi s tem potekajo v skladu z zakonodajo.

Časnik Finance je danes poročal, da nameravajo društva za varstvo pravic otrok na sodišče vložiti zahtevo za izdajo začasne odločbe, da se Kmetija slavnih umakne iz večernega termina.

Tako RTVS kot društva za pravice otrok sicer zastopa odvetnica Nina Zidar Klemenčič. Kot so za STA zapisali v njeni odvetniški pisarni, "še vedno upajo, da bodo nadzorni organi ukrepali, kot jim nalaga zakon o medijih, in nam ne bo treba iskati sodnega varstva za zaščito pravic naših strank".