Zimska idila brez oblačka, ob koncu pa še odličen uspeh Tine Maze, ki je s četrtim mestom začela sezono, kot si je le želela. Na vrhu so bili stari obrazi. Tanja Poutiainen je za stotinko sekunde ugnala Avstrijko Kathrin Zettel in se ji maščevala za lanski poraz v Söldnu, tretja pa je bila Italijanka Denise Karbon.

Po prvi progi je bila Črnjanka šesta, potem ko je v spodnjem delu naredila večjo napako ter si prismučala precejšen zaostanek (+ 1,49). V drugo je "valdisersko" napadla, naredila napako v strmini, ki pa ni pomenila velike izgube. "Res sem vesela, saj sem vedela, da nisem najbolje pripravljena, zato sem si le želela uvrstitve med deseterico. Izpolnila sem prvi cilj, da ostajam v veleslalomskem svetovnem vrhu. Predvsem pa me veseli, da je še precej rezerv, s katerimi bom gotovo še boljša," je bila navdušena kot le redko doslej Tina Maze ter mahala 40 glasnim navijačem. "Nekoliko me je presenetila le Tanja, saj sem imela informacije, da ni tako hitra, sicer presenečenj ni bilo. Štartne številke so odigrale vlogo, a tako pač je v alpskem smučanju," je še dodala srebrna veleslalomistka z letošnjega svetovnega prvenstva, ki po razglasitvi rezultatov še ni imela prostega dne. Čakal jo je še dopinški test, ki ga v Söldnu opravljajo kar v tiskovnem središču.

"Nismo točno vedeli, kje smo, izteklo pa se je odlično. Treba je vedeti, da je Tina storila dve napaki ter da ni imela tako kvalitetnega treninga kot Italijanke, Avstrijke in Tanja. Pred štartom ni bilo živčnosti, saj je Tina v Söldnu že večkrat tekmovala zelo dobro," je bil zadovoljen Tinin partner in trener Andrea Massi. Tina Maze je bila v Söldnu drugič četrta, v svoji zbirki pa ima tudi dve zmagi.

Najboljšo ekipno pripravljenost na začetku sezone so pokazale Italijanke, čeprav vodilni po prvi progi Denise Karbon in Manuela Mölgg (v drugo je odstopila) nista velikokrat slišali, iz katere države prihajata. V Avstriji venomer poudarjajo, da sta Južni Tirolki ter si tako pripišejo kakšen dodatni uspeh. Kako ponese uspešen nastop druge sotekmovalke, so v izjemno težkih razmerah pokazale Federica Brignone (s štartno številko 38 po prvi vožnji 20.), Daniela Merighetti (s številko 67 na 24. mestu) in Giulia Gianesini (s 40 na 26. mesto). Za uvrstitev na drugo progo je zadostoval zaostanek večji kot štiri sekunde in pol. Na drugi progi pa je z najboljšim časom Italijanka Camilla Alfieri s 23. napredovala na deseto mesto.

"Končno mi je uspelo. Imela sem nekaj sreče. Vedno rada tekmujem v Söldnu, večkrat sem se že uvrstila med najboljših pet, na najvišjo stopničko pa še nikoli. Lepo se bo z zmago vrniti domov v Levi, kjer nas čaka naslednja tekma svetovnega pokala," je povedala Tanja Poutiainen. "Na drugi progi sem naredila večjo napako, a je bilo težko dobro smučati, ker je bila proga zelo rebrasta. Čeprav sem za zmago zaostala le za stotinko, sem zelo zadovoljna," pravi Kathrin Zettel. "Res sem imela dobro izhodišče. A je bila v drugo proga tako razrita, da nisem bila pripravljena na takšne razmere. Zato sem zadovoljna z zmagovalnimi stopničkami, ki sem jih v prejšnji sezoni osvojila le v Mariboru," pa je dejala Denise Karbon.