Znanstveniki so miši podvrgli Atkinsovi dieti, ki je bogata z beljakovinami, nekaj časa kasneje so jih stehtali in bile so za pet odstotkov lažje. Najbolj pomembna ugotovitev pa je, da so ključni deli možganov pri testiranih živalih ostali nerazviti.

Sicer pa z gotovostjo ni mogoče trditi, da tovrstne prehrana enake učinke povzroča tudi pri ljudeh, opozarjajo znanstveniki, so pa nekatere študije že pokazale, da s sadjem in zelenjavo bogata prehrana manjša tveganje za pojav demence.

Ameriški strokovnjak za Alzheimerjeve bolezni Sam Gandy je z ekipo skušal razvozlati posledice različne prehrane na možgane miši. Testirane živali so gensko spremenili tako, da so bile nagnjene k proizvajanju beta amiloidov, ki povzročajo odmiranje možganskih celic in izgubo spomina.

Po izsledkih raziskave, objavljene v reviji Molecular Neurodegeneration reports so bili možgani miši na beljakovinski dieti lažji v primerjavi z živalmi na normalni prehrani. Sicer je imela na višku popularnosti Atkinsova dieta na milijone privržencev po vsem svetu, ljudje pa so jo zaradi številnih stranskih učinkov začeli opuščati.