43-atlet iz Sorice bo v nedeljo (štart ob 10.30 pred parlamentom) zagotovo v središču pozornosti. Sicer je le eden od novega rekordnega števila 13.252 prijavljenih iz več kot 50 držav, a daleč najbolj poznan med 1100 prijavljenimi maratonci na pravi 42.195 metrov dolgi razdalji. Lani je bilo v Ljubljani na klasični razdalji 89 maratonk in 682 maratoncev. Polovička ali četrtinka še nista maraton.

Kejžar, zmagovalec prvega in šestega maratona, se vrača na ljubljansko Filipidisovo traso po štirih letih. Lani je zmagal na 21 kilometrov, letos bi se rad približal času prvega maratona (2,20:11), dosežek izpred 11 let (2,18:22) pa je po njegovem že malo prehud. Soriški Spiridon tako ne bo v skupini danes predstavljenih afriških tekačev, ki bo lovila sanje organizatorjev, da se spustijo pod mejo dveh ur in desetih minut. Da bi tudi s tem dvignili ugled največjega slovenskega maratona, so tudi spremenili traso in smer teka obrnili v smeri urinega kazalca, vendar maratonci še vedno tečejo dva kroga. Kljub vsemu naj bi bila trasa hitrejša za okoli dve minuti.

"Sem dobro pripravljen in bi se lahko približal meji 2,20:00, minuto gor ali dol. Seveda bo veliko odvisno tudi od pogojev. Temperatura, ki jo napovedujejo v nedeljo, bo prava. Če le ne bo vetra, bodo pogoji odlični. Sam si želim le še kakšno skupinico, da bi z njo pretekel vsaj prvi krog v času okoli 1,07:00 ali 1,08:00. Prva skupina bo morala loviti čas 1:05:00 ali hitreje. Tam me zagotovo ne bo," je nekaj o svojem poslovilnem maratonu napovedal Kejžar.

Spremljal bo tudi tek sparing partnerja in naslednika Toneta Kosmača, ki se lahko približa meji 2,25:00. Med slovenskimi maratonkami bo čast reševala Daneja Grandovec. Atlete, ki bodo poskušali premakniti mejo na 2,10:00, naj bi predstavili danes. S proračunom 50.000 evrov, kolikor ga imajo za ta namen, poznavalci pravijo, da ni skoraj nobene garancije, da bi se maratonci drugega svetovnega razreda z osebnimi časi med dvema urama in osem minut ter dvema urama in dset minut približali tej meji v Ljubljani.