Sedma sila je paradne športnice slovenskega smučarskega teka v olimpijski sezoni ujela na s soncem obsijanim na novo zasneženem Dachsteinu. Upravljavci smučišč so na tem 2995 metrov visokem ledeniku naredili vse potrebno, da se tekači, biatlonci in nordijski kombinatorci ter alpski smučarji in deskarji počutijo odlično. Še pred nekaj dnevi so se pripravljali v dolini v Ramsauu, kjer pa zaradi znova nekoliko višji temperatur sneg že kopni.

Slovenska reprezentanca se že drugič letos mudi na tem avstrijskem smučarskem zbirališču, razmere za treninge pa so odlične. "Tukaj so Rusi, Nemci, Slovaki, Čehi, Grki in Turki, tudi Finci so bili nekaj časa, a so zdaj tako kot Norvežani in Švedi odšli nazaj v Skandinavijo, saj jim je zapadel sneg in imajo dobre razmere tudi doma," je dejal vodja tekaških reprezentanc Marko Gracer. Z Dachsteina se ekipa vrača domov, kjer bo le nekaj dni, nato pa v začetku novembra potuje v Skandinavijo, kjer se bo pripravljala le nekaj kilometrov stran od Beitostoelna, ki bo gostil prvo tekmo.

Da je sezona olimpijska in da si nadvse želi olimpijsko odličje, daje slutiti tudi najboljša Slovenka v zgodovini nordijskih športov Petra Majdič. Slednja je v tem športu že postavila takšne mejnike, ki jih bo kmalu težko ponoviti, a ne skriva, da si želi tudi olimpijsko kolajno, ki v njeni zbirki manjka. Prav zaradi tega je letos za dosego ciljev vložila tudi svoja sredstva in okrepila strokovno ekipo, letos ji med drugim pomaga tudi fizioterapevt Jaro Gajdoš.

"Kot ste videli, se imamo na pripravah 'fajn'. Ni sicer vedno tako lepo vreme, kot je danes, a tukaj na ledeniku imamo res fantastične pogoje za trening. Vse poteka brez težav. V mojem treningu je letos nekaj novosti, fizioterapevt, kinezofiziolog, krioterapijo poznam od lani. Predvsem fizioterapevt mi bo pomagal pri regeneraciji, s kinezofiziologijo pa sem precej izboljšala drsalno tehniko. Vse to zato, da bi bili rezultati še boljši, čeprav bo to zelo težko. Že zdaj imam z devetimi zmagami v svetovnem pokalu v sezoni tretji najboljši izid pri ženskah, pred mano sta z 12 le Norvežanki Bente Skari in z desetimi Marit Bjoergen," je priprave opisala zgovorna Majdičeva.

Glede ciljev je Majdičevo pred sezono dopolnil trener Ivan Hudač. "Program bomo prilagajali sproti. Glede globusa za skupno zmago lahko rečem, da bomo hitro videli, kje smo. To bo jasno po prvih petih ali šestih tekmah. Izpustili bomo le tekme v Rusiji, drugih se imamo namen udeležiti. Zelo pomembna bo Rogla, tam bi se pred domačimi gledalci radi predstavili v najboljši luči. Kar zadeva novoletno turnejo Tour de Ski pa se bomo prav tako odločili sproti. Lahko da bo kdo taktiziral in ne bo nastopil na vseh preizkušnjah, morda bomo podobno ravnali tudi mi, odvisno bo od trenutne forme, a ne bomo šli na nož, saj je sezona dolga. Vsekakor so glavni cilj sezone olimpijske igre v Vancouvru," je povedal Hudač.

Del ekipe na svetovnih pokalih bodo tudi varovanke Vladimirja Korolkeviča Vesna Fabjan, Katja Višnar in Barbara Jezeršek. Pri slednjih je osnovni cilj za prihajajočo sezono izboljšanje dosedanjih izidov, vsekakor pa dekleta ne skrivajo ambicij po nastopih na olimpijskih igrah. Korolkevič je dejal, da so tekmovalke program izpolnile v celoti, za samostojno pot se je v tej sezoni odločila le Mirjam Soklič.

Po uvodni tekmi v Beitostoelnu čaka smučarske tekačice in tekače tekma v Kuusamu, nato Düsseldorfu in Davosu, nato pa se bo 19. in 20. decembra karavana najboljših predstavila na Rogli. Po slovenskem prizorišču bo sledil Tour de Ski, nato Otepjaje in Rjabinsk, po kanadskem Canmoru pa olimpijske igre v Vancouvru. Za konec sledi še zaključek sezone na skandinavskih prizoriščih, Lahti, Drammen, Oslo, Stockholm in Falun bodo dali odgovor, kdo si zasluži kristalne globuse za skupno zmago in zmage po posameznih disciplinah.