Po tekmi je Novakovičev telefon skoraj pregorel, kajti dobil je okoli sto klicev iz domovine in tujine. Čestitke so deževale, prejel jih je tudi od vodilnih mož kluba, ki so govorili v spravljivem tonu. Novakovič v intervjuju za Dnevnik ni govoril le o dogodkih v Kölnu, ampak je razkril tudi svoje želje pred današnjim žrebom dodatnih kvalifikacij za svetovno prvenstvo.

Ste zaradi gola, ki ste ga dosegli proti Mainzu po vseh stvareh, ki so se dogajale v minulih tednih, občutili olajšanje?

Rad bi se zahvalil Sašu Vogrinu, ki mi je zelo pomagal s terapijami in reprezentantom, ki so vsi stali za menoj. Vem, da nisem storil napake. Hočem biti zdrav in igrati, pa naj gre za reprezentanco ali Köln. Lačen sem nogometa. Po takšni poškodbi se je težko vrniti. Hvala bogu sta zmagala Köln in slovenska reprezentanca. Čutim tudi olajšanje. Toda ostati moram na realnih tleh, kar je pomembno pred naslednjimi tekmami, saj se še vedno borimo za obstanek.


Verjetno vam prve tri točke na domačem igrišču v novi sezoni veliko pomenijo.

Seveda. Vsi lažje dihamo. Dobro je, da sem zadel in poravnal nekatere račune, ki so bili še odprti. Držati moramo skupaj in upam, da nam bo šlo na bolje. Pobegnili smo z območja, ki vodi v drugo ligo, sedaj pa nas čakajo tekmeci po meri, ki jih moramo s pomočjo naših izkušenj premagovati.


V kakšnem stanju je vaša stegenska mišica?

Nisem še v popolni pripravljenosti, a je viden napredek. Gre za vnetje, ki traja nekoliko dlje časa. Malo me ovira pri delu. Upam, da se bom s pomočjo tekem, ki prihajajo, še bolje pripravil. Z vsakim treningom se moram dokazovati, delati še več in priti na raven, na kateri moram biti.


Kdaj bi lahko prišli v najboljšo formo?

S poškodbo, ki me je ovirala v zadnjih tednih, sem se sprijaznil. Ni je možno pozdraviti z danes na jutri. Vem, da bo vnetje ostalo še nekaj časa. Tega sem že vajen, a bo enkrat izginilo. Tudi če bo tako, kot je sedaj, bo v redu. Stanje se lahko spreminja iz dneva v dan. Redno bom hodil na terapije. Če bom pripravljen, kot sem, bom zadovoljen. Ni dvoma, da potrebujem tekme.


Kako sta vas po vrnitvi iz Slovenije sprejela Michael Meier in Zvonimir Soldo?

Proti Mainzu sem igral od začetka, čeprav nisem bil v prvotnem načrtu. Trenerju in vsem ostalim se zahvaljujem za priložnost in ker so stali za menoj. Priložnost sem dobro izkoristil, čeprav mi je na koncu nekoliko zmanjkalo moči, kar je v mojih razmerah normalno. Po tekmi sem dobil čestitke, ki so prišle tudi iz slovenske strani. Vse je perfektno. Ne bi moglo biti bolje.


Danes bo žreb dodatnih kvalifikacij za svetovno prvenstvo. Možni tekmeci Slovenije so Grčija, Rusija, Portugalska in Francija. S katero reprezentanco se želite pomeriti?

Povedal sem že, da je žreb sumljiv. Zdi se mi, da je 'naštiman'. Ne glede na to, proti kateri reprezentanci bomo igrali, nas čaka težko delo. Občutek imam, da bomo dobili najtežjega možnega tekmeca. Najbolje bi bilo to komentirati po žrebu, pred njim pa si želim Grčijo in Rusijo. Če bomo dobili najmočnejšega nasprotnika, bomo vedeli, zakaj. Naša prednost je, da nas vsi podcenjujejo.


V Kölnu sta vaša soigralca Portugalca Maniche in Petit. Bojda so na račun žreba že padale šale.

Predvsem Maniche se zafrkava. Vsi se smejijo, ker je Slovenija majhna država. Poudaril sem, da bodo nekatere ekipe presenetile in dodal, da se bomo na koncu smejali mi.


Vaš soigralec je tudi Francoz Fabrice Ehret. Ste se z njim tudi pogovarjali o žrebu?

Povedal mi je, da v Franciji pišejo marsikaj. Francoski mediji poročajo, da nimamo napadalcev. Najbolj si za tekmeca želijo nas. Pravijo, da imamo dobro obrambo in slab napad. Francija in Portugalska spadata med velike države, ki morajo iti na svetovno prvenstvo, zato bo vse podrejeno njim. Upam, da se ne bomo pomerili z nobenim od teh dveh tekmecev.


Če sedaj potegnete črto pod minule kvalifikacije – ste povsem zadovoljni, ali bi kaj spremenili?

Nič ne bi spreminjal. Zbrali smo 20 točk, na kar ni nihče računal. Te kvalifikacije so še bolj strnile našo ekipo, oziroma povezale nogometaše in selektorja. Napredujemo iz dneva v dan. V naslednjih evropskih kvalifikacijah bomo favoriti. Čakajo nas še lepi časi.