Predsednik nadzornega sveta Luke Koper Janez Požar je sicer pojasnil, da je razlog v tem, da kadrovska komisija ni uspela izpeljati vseh postopkov s prijavljenimi kandidati. Po naših podatkih pa se je tik pred zdajci zapletlo, ker so se pojavili hudi pritiski, ali naj imenujejo Luko Vesnaverja iz Skupine Poteza, za katerega naj bi si prizadeval zlasti nadzornik Marko Simoneti (ki ga na včerajšnji seji ni bilo), ali Marka Remsa iz Adriatica Slovenice.

Luka Vesnaver je po mnenju nekaterih sporen, saj je bil v času Janševe vlade član vladne privatizacijske komisije pri prvi javni prodaji delnic Nove KBM, za katero je protikorupcijska komisija ugotovila, da obstajajo elementi korupcije. Po mnenju Draga Kosa naj bi definiciji korupcije ustrezali dve ravnanji. In sicer, da je bil naknadno spremenjen predlog razdelitve delnic in da so delnice NKBM kupovali tudi člani vladne privatizacijske komisije, med njimi tudi Luka Vesnaver. Že konec lanskega leta smo poročali, da naj bi delnice kupoval tudi prek sorodstveno ali z njim drugače povezanih ljudi - nato pa jih je prodal po ceni okoli 44 evrov, kar je bila najvišja cena, ki jo je delnica kadar koli dosegla. Svoje ugotovitve je že konec lanskega leta protikorupcijska komisija posredovala policiji. Vinko Stojnšek iz ljubljanske policijske postaje nam je včeraj potrdil, da v omenjeni zadevi vodijo predkazenski postopek, kaj več pa zaradi interesa preiskave ni želel razkriti.

Vse to naj bi pri nekaterih nadzornikih porajalo dvome o imenovanju Vesnaverja v upravo Luke Koper, zakaj se potem niso odločili za Marka Remsa, nekdanjega finančnika v KD Holdingu (zdaj KD Group) in nekdanjega člana uprave v Žitu, ki je zdaj član uprave v Adriaticu Slovenici, pa nismo uspeli izvedeti. "Bil sem navzoč pri zaslišanju nekaterih kandidatov. Vendar o imenih ne morem govoriti," nam je včeraj dejal predsednik uprave Luke Koper  Gregor Veselko. Pojasnil je, da se načeloma lahko ne strinja z imenovanjem kakšnega člana uprave, vendar je zatrdil, da do zdaj nima pripomb nad nobenim prijavljenim kandidatom. Prav tako naj ne bi imel svojega favorita.

Dokler nadzorniki ne bodo izbrali člana uprave za finance, bo za to področje še naprej skrbel prokurist Mirko Pavšič, ki pa se ni prijavil na razpis za člana uprave. "Upam, da bomo leto 2009 zaključili z dobičkom," pa niso prav nič optimistične napovedi prvega moža Luke Koper.

tatjana.tanackovic@dnevnik.si

vesna.vukovic@dnevnik