"Dobili smo zelo izčrpne podatke oziroma zelo izčrpno poročilo. A gre za precej kompleksno zadevo in par stvari je pač potrebno še preveriti, proučiti," je povedal Kuntarič v zvezi s poročilom glede čim hitrejše in uspešne sanacije naložbe v družbo Istrabenz, ki ga je pripravila uprava Aleksandra Svetelška.

Petrol, ki ima v lasti skoraj tretjino Istrabenza, naj bi bankam upnicam Istrabenza predlagal odkup vseh terjatev s 25-odstotnim diskontom, kar naj bi Petrol stalo okoli 330 milijonov evrov. Petrol naj bi bil terjatve 19 bank upnic pripravljen odkupiti le v celoti.

Petrol bi Istrabenz nato reševal tako, da bi po odkupu naložbe holdinga prodajal. A težava je, kot piše časnik Finance, da se Petrol ne more več zadolževati, prav tako pa zaradi izdaje obveznic - danes so začele kotirati na Ljubljanski borzi - ne sme dodatno obremenjevati svojega premoženja.

Svetelšek je načrt reševanja Istrabenza v ponedeljek predstavil tudi ministru za gospodarstvo Mateju Lahovniku. Ta naj bi že od vsega začetka nasprotoval reševanju koprske družbe. Vsebina ponedeljkovih pogovorov med Svetelškom in Lahovnikom sicer ni znana; na ministrstvu za gospodarstvo so poudarili, da minister delovnih sestankov ne komentira.

Petrol je slabo tretjino Istrabenza kupil jeseni 2007 in za delež v družbi odštel skoraj 200 milijonov evrov. Zaradi naložbe v Istrabenz je Petrol lani ustvaril 55 milijonov evrov izgube.