„To je močan učinek, ki pa ni povezan z lakoto ali apetitom“, je dejala vodja raziskave Peggy Mason, profesorica nevrobiologije.

V študiji so raziskovalci podganam dali košček čokolade in nekaj vode, zatem pa so pod njihovimi kletkami prižgali močne žarnice. Zaradi vročine, ki so jo oddajale žarnice, so podgane običajno dvignile svoje tace, med uživanjem čokolade in pitjem vode pa je bil njihov odziv na vročino precej počasnejši. Hkrati niso nehale jesti čokolade oziroma piti vode.

Po besedah dr. Masonove je uživanje hrane stimuliralo sistem v delu možganov, ki nadzoruje podzavestne odzive in omiljuje bolečine. „To dokazuje, da ni nobene povezave s kalorijami. Voda jih nima, saharin nima sladkorja, oba pa imata isti učinek kot košček čokolade. To je pretresljivo.“

Pretekle študije so pokazale, da zmanjšan občutek bolečine lahko ustvarijo le snovi s sladkorjem.